Glem gratis kart fra Kartverket
Skattebetalerne betaler lønningene til de som lager kartene, men det betyr ikke at kartene blir tilgjenglig gratis i Norge.
Moderne teknologi gjør det billig å distribuere digital informasjon. Myndighetene oppfordrer oss til å bruke gode oppdaterte sjøkart i båt, men å få dette på en enkel måte fra en offentlig etat, virker umulig. Mange båtbrukere ønsker å få tilgang til ENC-kart, (Electronic Navigational Charts), som proffene bruker, men på spørsmål fra SEILmagasinet, svarer Kommunikasjonsrådgiver, Sissel Kanstad at Kartverket ikke har planer om å tilby ENC-er direkte via Kartverket.
Det er politisk bestemt at Kartverket ikke skal gjøre ENC-er gratis.
I USA har båtfolket klart å få igjennom sitt krav. Der kan papirkart som PDF og ENC-kart lastes ned gratis.
Statelig pålegg
Båtfolket øynet et håp i vinter da Digitaliseringsrundskrivet trådde i kraft.
Digitaliseringsrundskrivet som ble fremlagt av regjeringen i November 2016 vil legge press på Kartverket. Det sier at offentlig informasjon skal digitaliserer og være tilgjenglig til en lav kostnad.
Vi spurte om hvordan Kartverket forholder seg til Digitaliseringsrundskrivet.
– Kartverket forholder seg til de retningslinjene som kommer fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Rammene for hva Kartverket skal drive med fremkommer av tildelingsbrevet for 2017, står det i svaret fra Kommunikasjonsrådgiver, Sissel Kanstad.
LES: Kartverket åpner for alle
Nå blir det mulig for alle privatpersoner å kjøpe tilgang til Kartverkets elektroniske sjøkart og tilsvarende oppdaterte kart fra hele verden.
Misfornøyd seiler
Martinus Ytrebø, mener Kartverket bør tilby ferske kart for fritidsbåtbrukere for å øke sikkerheten til sjøs.
– OpenCPN er den sikreste løsningen på fritidsbåter. Jeg har AIS og radaroverlay på kartet. AIS gir antikollisjonsvarsling visuelt og med lyd. OpenCPN har også den muligheten til å lese offisielle elektroniske sjøkart, ENC-kart.
Han har forsøkt å lete frem aktuelle ENC-kart. Det har han funnet på ChartWorld, men til en høy pris.
– Kart for Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane koster 150 euro. Disse kartene inneholder mer informasjon enn kartene fra for eksempel Navionics, men prisen er altfor høy, mener vestlendingen, og er skuffet over at Kartverket kun tilbyr salg av dette via autoriserte distributører.
LES: Lag kart mens du går
Ny teknologi gjør det mulig å få bedre dybdeinformasjon på sjøkartet, men muligheten er forbudt i Norge.