FARLIG: Fall fra kai eller land er den vanligste ulykkestypen vinterstid. Redningsselskapet oppfordrer alle som ferdes rundt sjø og vann til å lære seg «kaldtvannsvett».

To personer druknet i januar

To personer omkom i drukningsulykker i januar. Begge ulykkene var relatert til fritidsbåt.

Publisert Sist oppdatert

I Agder ble en mann i 60-årene funnet omkommet i sjøen i nærheten av en sjøbod i Arendal og i Osen kommune i Trøndelag omkom en mann i 60-årene, trolig etter fall mellom båt og brygge. 

Informasjonen kommer frem i Redningsselskapets drukningsstatistikk og i følge organiasjonen skjer de fleste drukningsulykkene vinterstid etter fall fra land og fra fritidsbåt. Den tredje vanligste ulykkestypen i vintermånedene er fall gjennom is.

Vær flere eller bruk vest

Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ut i båt, på isen eller ferdes langs sjø og vann til å ta forholdsregler og ivareta egen sikkerhet.

– Om du for eksempel skal sjekke båten etter uvær eller snøfall, anbefaler vi å bruke flyteplagg og å være sammen med noen. Det er glatt på brygger og kaikanter og lett å skli og falle i sjøen, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Grunnleggende «kaldtvannsvett»

Når en person faller i kaldt vann, får kroppen kaldtvannssjokk. I Norge er vannet kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett» med råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.

– Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, oppfordrer Tanja Krangnes.