Båtliv og badeliv på Sørenga juni 2018.

Mange har druknet i sommer

Til og med juli har 68 personer omkommet som følge av drukning, 17 av dem under bading og ti fra fritidsbåt.

Publisert Sist oppdatert

Årets rekordvarme sommer er også en sommer med uvanlige mange drukningsulykker. Ved utgangen av juli hadde hele 68 personer druknet her i landet, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Særlig juli har vært ille i år. Ved utgangen av juli har 68 mennesker har druknet så langt i 2018, mot 49 personer i samme periode i fjor, noe som tilsvarer en økning på 39 prosent i forhold til 2017. 

Med ti drukninger utgjør fritidsbåter en liten del av det totale antallet drukningsulykker. Flest antall drukninger i år, som tidligere år, skjer ved fall fra land eller brygge. Hele 28 personer har druknet på dette viset. Men den store veksten i drukningsulykker i år, finner vi i forbindelse med bading. Så mange som 17 personer har omkommet under bading ved utgangen av juli.

Fritidsbåtbåt står altså for ti drukningsulykker, mens bil i sjøen forklarer fire drukninger, viser statistikken.

Hordaland topper den dystre fylkesstatistikken med syv drukninger, fulgt av Sogn og Fjordane, Trøndelag og Østfold med seks drukninger hver seg.

I likhet med tidligere år er det menn over 61 år som utmerker seg på statistikken med 24 drukningstilfeller. År etter år ser vi at det er godt voksne menn i åpne småbåter som utgjør de fleste drukningstilfellene fra fritidsbåt. Uvanlig i år er at hele 12 drukninger dreier seg om unge menn mellom 15 og 25 år, og halvparten av disse dreier seg om fall fra land eller brygge, mens to dreier seg om bading og to om fritidsbåt.

I juli måned alene omkom 16 mennesker som følge av drukning. Det er en økning på over 45 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.  Aldri før siden man begynte å føre drukningsstatistikk tilbake i 1988 har så mange mennesker druknet i forbindelse med bading, opplyser Redningsselskapet.

Les også: En av ti vester blåste seg ikke opp

Nullvisjon

Redningsselskapet mener tiden er inne for å etablere en nullvisjon for dødsulykker til sjøen, på samme måte som den visjonen vi allerede har for dødsulykker på veien, og retter en klar henstilling til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

–   Sjøsikkerhet er like viktig som veisikkerhet. Som næringsminister er Torbjørn Røe Isaksen ansvarlig for den kommende stortingsmeldingen om forebyggende sjøsikkerhet. Vi har i den forbindelse foreslått flere tiltak som vi mener vil være med å styrke sikkerheten for alle som er glade i livet på og ved sjøen. Kort fortalt mener vi at Røe Isaksen må få på plass en opptrappingsplan for sjøsikkerhet. En plan som inneholder både en nasjonal holdningskampanje og konkrete tiltak som hurtigbåtssertifikat og en fortsatt satsting på svømmeopplæring, sier Lind.