15 personer mistet livet i drukningsulykker i juli. Ni av dem skjedde fra fritidsbåt.

Ni omkom fra fritidsbåt i tidenes verste drukningsmåned. 

Juli i år er den verste drukningsmåneden siden Redningsselskapet tok over statistikken i 2017. 15 personer mistet livet. Ni omkom fra fritidsbåt.

Publisert Sist oppdatert

15 personer mistet livet i drukningsulykker i juli. Ni av de 15 personene omkom fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Redningsskøyta «Eivind Eckbo» og en rekke andre ressurser deltok i søket etter at en kvinne i 20-årene ble meldt savnet etter en badetur ved Tjøme. 

– Det er dessverre det høyeste antallet ulykker fra fritidsbåt i juli som er registrert siden Redningsselskapet overtok statistikken i 2017. Antallet drukninger viser viktigheten av en handlingsplan for å nå en nullvisjon for drukningsulykker i Norge, og det haster. Vi mister altfor mange liv til sjø og vann i landet vårt, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Så langt i år har 56 personer druknet i Norge. Det er to flere enn på samme tid i fjor.

Juli er som regel måneden med flest drukningsulykker i Norge. De siste åtte årene har mellom 11 og 18 personer druknet i fellesferiemåneden.

Mange fritidsbåtulykker

Ni personer mistet livet i drukningsulykker relatert til fritidsbåt i juli. Alle de omkomne var menn, hvorav seks var over 60 år. Ulykkene er jevnt fordelt mellom sjø og vann.

  • Oslo: En mann i 60-årene ble funnet livløs i en båthavn i Oslo.
  • Innlandet (to personer): En svensk mann i 60-årene og en svensk mann i 70-årene omkom etter at en båt kantret under en fisketur på et vann i Engerdal kommune.
  • Innlandet: En mann i 50-årene omkom etter å ha falt over bord fra en båt under en fisketur på en innsjø i Åmot kommune.
  • Vestfold: En mann i 70-årene ble funnet omkommet ved båten sin i en havn i Holmestrand kommune.
  • Telemark: En mann i 80-årene ble funnet omkommet i nærheten av en båt i forbindelse med en fisketur på et vann i Vinje kommune.
  • Agder: En mann i starten av 20-årene omkom etter at en båt kolliderte med land i Tvedestrand kommune. 
  • Rogaland: En mann i 70-årene ble funnet livløs i sjøen i nærheten av førerløs båt som gikk i ring i Jøssingfjorden i Sokndal kommune.
  • Nordland: En mann i 70-årene ble funnet livløs i sjøen i nærheten av båt i Lødingen kommune.

Fire badeulykker

Tre kvinner og en mann druknet i forbindelse med bading i juli.

  • Oslo: En eldre kvinne ble funnet livløs i et vann i Oslo, sannsynligvis i forbindelse med bading.
  • Vestfold: En kvinne i slutten av 20-årene omkom etter å ha badet fra en båt i Færder kommune.
  • Agder: 18 år gammel jente fra Ukraina druknet i en badeulykke i en elv i Gjerstad kommune.
  • Trøndelag: En mann i 30-årene ble funnet omkommet i innsjø i Orkland kommune etter en badetur.

Det var også to ulykker etter fall fra land i juli. I Nordland druknet en mann i 30-årene i forbindelse med fiske i elva Vefsna i Mosjøen kommune. I Telemark ble en mann i 50-årene funnet livløs i Porsgrunnselva i Porsgrunn kommune. Hendelsesforløpet er ikke kjent.