Handlingsplanen mot fritidsbåtulykker

REKORD: Hittil i år har 36 omkommet i fritidsbåtulykker, og det er høyeste tall på 20 år.
REKORD: Hittil i år har 36 omkommet i fritidsbåtulykker, og det er høyeste tall på 20 år.

Sterk økning i båtulykker i sommer

36 personer har mistet livet ved bruk av fritidsbåt så langt i år. Dette er det høyeste tallet på denne tiden av båtsesongen på nesten 20 år.

Publisert Sist oppdatert
Konstituert Sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim sier at ulykkestallene er urovekkende høye.

– Den største økningen har skjedd i sommermånedene juli til september. Neste hele økningen i år har skjedd i aldersgruppen 61 år og eldre, og som tidligere år er de aller fleste omkomne menn, sier seksjonssjef for fritidsfartøy Petter Andre Søreng.

Ulykkestallene uroer konstituert Sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. –Dette er alvorlig og urovekkende høye tall, særlig for 2024 så langt. I fellesskap må vi jobbe for å få disse ned og alle som bruker fritidsbåt må også bidra med å bli flinkere til å tenke sikkerhet. Bruk flytevest, vær edru, ha med deg VHF eller mobil, og ta hensyn til vær og vind, legger han til. 

Videre i konferansen ble innholdet i den nye Nullvisjonen om ingen omkomne eller hardt skadde på sjøen presentert. Nullvisjonen vil ha tiltak knyttet til både fritidsbåtbruk og næringsfartøy og vil bli ett viktig verktøy fremover.

Siden 2001 har det vært en jevn nedgang i antall omkomne ved bruk av fritidsbåt, men men de siste 10 årene ser vi at nedgangen har flatet ut, og vi ser høye tall mot slutten av perioden. Målet er at nullvisjonstiltakene, samt øvrig holdningsarbeid, gir effekt.

– Vi ønsker at folk skal nyte livet på sjøen, men det forutsetter at alle kommer trygt hjem, påpeker sjøfartsdirektøren.