Statsbudsjettet 2025:

VETERANER: Glimt fra maskinrommet på fjordabåten DS «Oster».

Mellomfornøyde kystkulturentusiaster

Det er ingen dramatiske kutt i støtten til fartøyvernet i forslaget til statsbudsjett for 2025, men heller ikke noe løft.

Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde håpet på mer midler til bevaringstrategiene som skal rulles ut i 2025, inkludert kystens kulturmiljøer. Dette er Riksantikvarens satsning for tiden fremover og vi hadde håpet at det skulle følge mer friske midler, sier generalsekretær Per Hillesund i Forbundet KYSTEN til Båtmagasinet.

Riksantikvaren får en oppgang på 4,4 prosent til totalt 737, 7 millioner kroner. I post 71, «Tilskot til freda kulturminne i privat eige, kulturmiljø og kulturlandskap» foreslås det å øke summen til 153,5 millioner kroner, en økning på 1,5 millioner, men de fleste andre postene av interesse for verneorganisasjonene blir kun indeksregulerte og lite grad økt. 

Hvor ble det av satsningen?

– Regjeringens ord om å styrke frivilligheten og kystkulturen reflekteres ikke i dette budsjettet. Frivilligheten fortsetter på dagens nivå uten et større løft, men Forbundet KYSTEN mener det er er gledelig at regjeringen foreslår full momskompensasjon til frivillige organisasjoner, sier Hillesund.

På pluss-siden noterer han at regjeringen foreslår å øke tilskuddet til studieforbundene under kultur- og likestillingsdepartementet med 6,75 millioner kroner. Den totale bevilgningen blir nå 197,75 millioner kroner. 

Tøft for Friluftslivets år 2025

Hillesund er også bekymret for friluftsslivssektoren i 2025:

– Forbundet KYSTEN er både en kulturvern- og friluftslivsorganisasjon og vi skal være med på å arrangere Friluftslivets år 2025. I statsbudsjettet er det 40 prosentkutt i ordinære aktivitetsmidler fra Klima- og miljødepartementet til organisasjonene. Det gjør at statsbudsjettet er en enorm skuffelse for friluftslivet. 

Organisasjonen støtter også Norsk Fyrforening i deres bSekymring for vedlikeholdsetterslepet for de fredete fyrstasjonene og mener det må mer øremerkede midler til oppgaven. 

– Mange kystlag er engasjert i å ta vare på fyrstasjoner og de bruker mye tid og krefter på å holde disse åpne for allmennheten, sier generalsekretær Per Hillesund i Forbundet KYSTEN.