Kommentar: Skråblikk fra «Proud Mary»

UTENOM: Det er gode muligheter for å nyte en fredfull kaffekopp når man reiser utenom fellesferien.
UTENOM: Det er gode muligheter for å nyte en fredfull kaffekopp når man reiser utenom fellesferien.

Må alle dra på ferie samtidig?

Å feriere i båt kan by på noen plassutfordringer, særlig hvis du må ta ferie i juli. Å ha tidlig eller sen ferie er en god løsning hvis man har muligheten.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor reiser alle på ferie samtidig? Mange må så klart ta ferie når ungene har fri. Og for veldig mange er det aller beste med båtlivet å treffe andre som er på vannet. Båt er sosialt, og det er veldig hyggelig å dele aktiviteter og gode måltider sammen. Det er på sjøen man treffes, og det er deilig å ha fri og skravle og le sammen med andre. Kanskje noen til og med synes det er stas å vise fram den nypolerte stoltheten, for båteiere er jo i høyeste grad opptatt av utseende, fine linjer og størrelse. Jeg snakker fremdeles om båten altså. Nye modeller, flott design og lure løsninger er et evigvarende samtaleemne på sjøen. Vi ser og blir sett.

Det kan være vanskelig å finne plass i en gjestehavn eller en populær uthavn når hele Norge skal nyte sommeren på sjøen samtidig. Når mange båter reiser sammen på tur blir det ekstra vanskelig. Mange steder kan man forhåndsbestille plass, og det løser jo stresset med å finne et sted å legge til. Samtidig mister man jo litt av friheten til å kjøre etter været, eller ta ting litt på sparket. De siste årene har vi hatt muligheten til å planlegge en tur tidlig på sommeren, og en etter fellesferien. Det har vært utrolig fint! Vi finner alltid plass, og det er mindre press på vaskemaskiner og dusjanlegg hvis vi ønsker å bruke det. Mange steder er det også mye billigere utenom sesong. I fjor var vi i Smögen i Sverige uka før sankthans, og da betalte vi 62 kroner for en natt pluss det samme for strøm. Etter sankthans økte visstnok prisen til over 400 kroner for en natt. Skal man ligge noen netter blir det fort penger av det! Og ønsker man å spise på restaurant er det null stress, det er alltid et ledig bord. Det er selvsagt ikke alle som kan feriere i juni eller august, enten på grunn av jobb eller fordi SFO og barnehagen har feriestengt. Men har du muligheten til å velge, kan det være verdt et forsøk.

De siste årene har vi reist på tur midt i juni. I år dro vi av sted 14.juni, i regn og blest. I vår Saga 315 er ikke været avgjørende for å dra på båttur, og det er så klart noe av grunnen til at vi har forlenget båtsesongen betraktelig. Været bedret seg heldigvis etter et par dager. Reiseruta ble til underveis, og vi endte til slutt opp i Farsund. Vi besøkte mange steder vi aldri hadde vært før, og valgte ankringsplasser på øverste hylle, for det var god plass over alt. Det var nesten bare lukka båter og seilbåter å se. Når vi reiser tidlig i sesongen merker vi også at de som driver restauranter og andre servicesteder er ekstra blide, de girer seg kanskje opp til storinnrykket som kommer om noen uker.

Været er vanskelig å spå, og det kan like gjerne hende at sommerværet kommer tidlig eller sent på sommeren. I fjor hadde vi en hel uke med opp mot 30 grader før sankthans, det kom jo som en gave. 17.juni satte vi kurs mot Lysekil. Midt utpå Skagerak var havet som et blankt speil, og det var 21 grader i vannet. For en flott opplevelse! Og vel framme i Lysekil var det mange ledige plasser.

Om Tove Midtbø

Tove Midtbø har bakgrunn som journalist og pressefotograf, blant annet med 20 års fartstid i NRK og som medielærer. Sammen med ektemannen Nils Martin Brandvik dyrker hun båtlivet i familiens Saga 315 «Proud Mary», ikke minst langs kysten av Telemark hvor hun er bosatt.