FANGST: Er det noe i teina, tro? Bendik Aanundsen i gult og Ragnvald Eeg drar den ombord. Fortsatt har ingen sett snurten av havets kardinal.
FANGST: Er det noe i teina, tro? Bendik Aanundsen i gult og Ragnvald Eeg drar den ombord. Fortsatt har ingen sett snurten av havets kardinal.

Slik kler du deg for kalde dager på sjøen

Båtturen er ødelagt dersom man blir våt og kald, mener Ragnvald Eeg (49) og Bendik Aanundsen (32). Båtmagasinet ble med dem på hummerfiske ved Flekkerøy i Kristiansand.

Publisert

- Dette var etterlengtet etter dager med gråvær og regn, sier Bendik Aanundsen og ser mot sola som skinner fra blå himmel mens han kler seg for dagens Shummerfiske. 

De kunne vel knapt valgt en finere dag for båtturen. Temperaturen er på åtte plussgrader og vindstyrken på tre meter i sekundet med seks i kastene. Likevel er det ikke til å komme fra at man må kle seg for ikke å fryse på sjøen på en dag som denne. 

 - Det kan være fint, varmt og nesten vindstille på brygga, men man merker det kalde draget så snart man kommer ut på sjøen. Det er bedre å kle seg for mye enn for lite og heller ta av et lag, sier Ragnvald Eeg. 

Se klær for fiske fra Helly Hansen her

Ull som gjelder

- Det samme gjelder om man skal på jakt i skogen. Man må være kledd for været og holde seg tørr og varm. Turen blir fort ødelagt om man blir våt og kald, sier Aanundsen. 

Under har han på seg jeans og T-skjorte, samt en ullgenser. Utenpå har han regnbukse med flyteelement - og regnjakke. Den holder hobbyfiskeren tørr og har også en annen funksjon.

Sjekk regnjakker fra Helly Hansen her

Sjekk regnbukser fra Helly Hansen her

- Med den signalgule fargen blir man også sett dersom man faller å sjøen og trenger hjelp. Det skjedde med noen andre her, og de ble sett av redningshelikopter og reddet på grunn av det, sier Aanundsen.

 Han har støvler på beina og ullsokker inni.

- Det er en avstand mellom sålen og dørken, så jeg ikke fryser på beina. På virkelig kalde dager er det isstøvler som gjelder. Jeg var i Lofoten på VM i skreifiske i mars, og der kler de seg omtrent likt som vi gjør her, enda temperaturen der er langt lavere. Det er ull innerst som gjelder, sier han. 

Sjekk vinterstøvler fra Helly Hansen her

Eeg er kledd i arbeidsbukser og joggesko. Vesten han har på seg, har også flyteelement. 

- Det viktigste er å ha noe varmt innerst og noe vindtett utenpå, sier han. 

Sjekk varmt undertøy fra Helly Hansen her

Fisker i Barentshavet

Hans eldste datter, Erika Eeg (24), jobber som fisker ombord på M/S «Northeastern» i Barentshavet og er vant til å kle seg for litt andre forhold.

-Når jeg er ute i Barentshavet, pleier jeg alltid ta på ullundertøy, og eventuelt en hettegenser eller ullgenser og alltid lange ullsokker. Ytre bekledning kommer veldig en på om det er «tørt» vær eller om det er mye sjø, sier hun.

For hobbyfiskere som er ute i båt under litt andre forhold, anbefaler hun noe varmt innerst, samt godt regntøy, støvler og hansker.

-Om det var fint vær i Barentshavet tok jeg som regel på meg varmedress. Men om deg var veldig kaldt, som det ofte var, hendte det jeg hadde oljebukse utpå dressen. Var det veldig mye bølger, gikk det som regel i bare oljetøy uten varmedress. Jeg gikk også med ullhals hver dag og pannebånd i ull, samt gode hansker og støvler, sier hun. 

Sjekk vinterkjeledresser fra Helly Hansen her

Ivrige hobbyfiskere

Både Ragnvald Eeg og Bendik Aanundsen er ivrige hobbyfiskere, og de er også aktive i dykkerklubben. Begge jobber offshore, og Aanundsen er nå hjemme i pappaperm med datteren. Hun er hos foreldrene hans mens pappaen er på hummerfiske. 

FISKER: Erika Eeg (24) fisker i Barentshavet og kler seg for litt andre forhold.

Halve Flekkerøy fisker etter havets kardinal, som er fredet til 1. oktober klokken 08. Fra svenskegrensen til og med Vestland kan man fiske hummer til og med 30. november, og i resten av landet kan man fiske til og med 31. desember, ifølge Sjøfartsdirektoratet. Eeg og Aanundsen fisker bare for gøy. 

- Hummerfisket har ikke vært helt store i fjor, og jeg fikk syv som jeg har kunnet beholde, men jeg slapp ut 14 som har vært under minstemål eller rognhummer. Det holdt til en familiemiddag, sier Aanundsen.

I en Snekling 25 legger de Skibbusundet bak seg. Oksøy fyr kommer til syne i horisonten mens de tøffer utover. Det er blått i blått så langt øyet rekker og litt kaldere på sjøen enn på brygga.

- Det er bare moro å gå ut i sånt vær. Verre er det når det regner og blåser, men både høst- og vinterdager kan være fine på sjøen med så fint vær som i dag. Det gjelder bare å kle seg godt, sier Eeg. 

Kle deg etter forholdene

 Leder for Redningsselskapet i Mandal, Christian Garcia de Presno påpeker viktigheten av å kle seg etter forholdene før man drar ut på sjøen og selvsagt huske flytevest.

-Ta gjerne på deg ull og todelt regnplagg. Man blir lettere sett om flyteplaggene har reflekser og synlige farger, for eksempel knallgul eller oransje. Det er også viktig å ha kommunikasjon på kroppen. De fleste VHF-ene tåler vann og man kan også ha mobil i vanntett pose. Dersom man faller på sjøen, hjelper det ikke mye å ha kommunikasjon i båten, sier han.

-Båtfolket her i distriktet er generelt flinke sjøfolk. Det er ikke mange hummerfiskere vi trenger å bistå, men uhell kan skje for hvem som helst. Det er også viktig å se an vær og vind før man drar på sjøen, og det opplever jeg at folk er flinke til her. Det finnes ikke en hummer som er verd å dø for, legger han til.

Se klær for fiske fra Helly Hansen her

Slik kler du deg i åpen båt om høsten og vinteren

Respekter værmeldingene. Båtturene skal bare foregå under egnete forhold.

 Bruk egnet flyteplagg.

 Meld fra hvor du går og ha med nødvendig varslingsutstyr. Mobiltelefon kan i mange tilfeller være nok, men VHF anbefales i tillegg.

Av påkledning snakker man om trelagsprinsippet; Undertøy, mellomlag og ytterplagg. Ofte må man ha flere mellomlag for å holde varmen.

Det er bedre med mange tynne lag, enn få tykke. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det bidra til å holde deg varm.

Noe man skal ha i tankene er at man må isolere ekstra de steder blodårene ligger lengst ut mot huden. Det vil si hode, hals, føtter, hender og nyreområdet.

 Det er ull som gjelder for undertøy. Ull har, i motsetning til bomull, den egenskapen at det varmer selv om det er blitt fuktig og ullundertøy bidrar til å transportere bort svette. 

 Det er med klærne i mellomlag at man lettest regulerer temperaturen. Bruk gjerne klær av ull eller fleece. Syntetisk fleece transporterer også fuktighet bort fra kroppen og isolerer godt.

 Moderne seilklær/sjøtøy skal ikke gi varme, men fungere som et beskyttende lag mot vær og vind. Varmen får du fra klærne innenfor. 

 I tillegg er det viktig med lue, hals, hansker og støvler som gir varme, samt vest/flyteplagg.

Kilde: Sjøfartsdirektoratet, Redningsselskapet

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.