FLYTE-STYRET: (F.v.) Eva Jacobsson Vaagland (Skadeforebyggende Forum), Jan Kjensli (Norges Svømmeforbund), Tanja Krangnes (Redningsselskapet), Ann-Mari Planke (Den Norske Turistforening), Saera Khan, Claire Ann V. Alfonso (Norges Livredningsselskap) og Siv Jensen. Styreleder Kim Hagen Bertheussen (Redningsselskapet), Thomas Pindard (Norges Padleforbund) og Egil Galaaen Gjølme (NTNU) var ikke til stede. Foto: Flyte.

-Vil ha nullvisjon for drukning

Flyte er en ny organisasjon som vil samle alle aktører som jobber med drukningsforebygging i Norge. – Vi skal jobbe for en nullvisjon for drukning og en nasjonal handlingsplan, sier daglig leder i Flyte, Siv Jensen.

SIV JENSEN vil samle det drukningsforebyggende Norge i paraplyorganisasjonen Flyte, som ble lansert i sommerregnet på Sognsvann tirsdag. Foto: Flyte.

I dag ble den nye paraplyorganisasjonen Flyte lansert ved Sognsvann i Oslo. Tidligere finansminister Siv Jensen er daglig leder, og var til stede sammen med folk fra Redningsselskapet, Den Norske Turistforening, Norges Livredningsselskap, Norges Svømmeforbund, Norges Padleforbund, NTNU og Røde Kors.

– Det er svært meningsfylt å få jobbe med å få til en målbar nedgang i nasjonale drukningstall. Jeg gleder meg til å påvirke Storting og Regjering slik at vi får på plass forpliktende langsiktig finansiering, og at vi blir en kraftfull stemme i den offentlige debatten og at vi kan knytte til oss relevante og dyktige samarbeidspartnere, sier Siv Jensen i en pressemelding i dag.

Nullvisjon og koordinering av ressurser

I snitt dør 93 mennesker i drukningsulykker i Norge årlig. Det er 93 for mange. Vi vil ha på plass en nullvisjon for drukning. Nullvisjonen for hardt skadde og drepte i trafikken, som kom i 2002, har gitt gode resultater. Vi vil få til det samme for drukningsulykker, sier Siv Jensen, som vil at nullvisjonen skal følges opp med en nasjonal handlingsplan og øremerkede budsjettmidler.

Siv Jensen påpeker samtidig at det gjøres mye godt drukningsforebyggende arbeid i organisasjonene i dag.

– Utfordringen er at ressursene ikke finner hverandre. Myndighetene har oversett dette, til tross for at vi har verdens nest lengste kyst, utallige vann, elver og en befolkning som elsker friluftsliv, sier Jensen.

Mer vannkompetanse

Flyte er etablert med støtte fra Hans Herman Horns stiftelse, som bidrar med 15 millioner kroner fordelt over tre år.

Jensen sier at Flyte skal jobbe for å gi innbyggerne mer vannkompetanse i form av kunnskap, ferdigheter og trygghet slik at de kan dyrke gleden ved å være på, i og ved vann.

– Flyte skal også knytte til seg samarbeidspartnere fra næringslivet, kommuner, offentlige instanser og myndigheter som åpenbart har en interesse i å bidra til effektiv drukningsforebygging, sier Siv Jensen.

Kim Hagen Bertheussen er styreleder i Flyte. – Kraften og kompetansen til å redusere antall drukningsulykker finnes der ute, men som i beredskapen må også de forebyggende kreftene finne hverandre. Her får Flyte en viktig rolle, sier Bertheussen, som representerer Redningsselskapet i styret.

Styret

  • Styreleder: Kim Hagen Bertheussen (Redningsselskapet)
  • Nestleder: Claire Ann V. Alfonso (Norges Livredningsselskap)
  • Styremedlemmer: Jan Kjensli (Norges Svømmeforbund), Tanja Krangnes (Redningsselskapet), Thomas Pindard (Norges Padleforbund), Ann-Mari Planke (Den Norske Turistforening), Egil Galaaen Gjølme (NTNU) og Saera Khan
  • Varamedlem: Eva Jacobsson Vaagland (Skadeforebyggende Forum)