Kan bli endringer
Omkamp om vestpåbud
Innen 1. april skal regjeringen ha vurdert om det omstridte flytevestpåbudet i småbåter er hensiktsmessig.
Norboat gjennomfører for tiden en undersøkelse for å kartlegge holdningen til vestpåbud i norsk båtbransje. Som Båtliv tidligere har skrevet vil myndighetene evaluere vestpåbudet som ble innført 1. mai i 2015, og bransjeorganisasjonen er en av flere instanser som nå vil bidra. Sommerens statistikk viser at antallet dødsulykker på sjøen har gått opp i forhold til tidligere år.
Les også: Vil evaluere vestpåbudet
– Departementet arbeider nå med å samle inn informasjon og erfaringer fra blant annet sjøfartsdirektoratet, politidirektoratet og kystverket, sier kommunikasjonsrådgiver i nærings og fiskeridepartementet, Christine Spersrud Haug til VG.
Les også: En av ti vester blåste seg ikke opp (for abonnenter)
Påbudet går ut på at alle som befinner seg i fritidsbåter kortere enn åtte meter lange, må ha på seg flyteplagg dersom båten er i fart.
Les også: De fleste drukner fra land (for abonnenter)
Siden påbudet ble innført har politiets sjøtjeneste gitt 166 forenklede forelegg på bakgrunn av dette. Til sammen har 10.780 båtførere blitt kontrollert, forteller politidirektoratet til VG.
Kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet, Christine Spersrud Haug, sier det skal undersøkes om vestpåbudet har virket etter hensikten, altså om antall drukninger fra fritidsbåter har gått ned.
Kommentar fra Båtliv: Fartstullingene kan feire
Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) sier vestpåbudet slik det er i dag har minimal effekt og svekker folks båtglede. Nå håper han evalueringen vil føre til at påbudet blir utarbeidet på en måte som vil skape naturlig aksept i befolkningen.
Les også: Utstyret som kan redde deg (for abonnenter)
Les også: Husk å sikre vesten (for abonnenter)