SMUGLERHELG VED OSLOFJORDMUSEET

Da spriten fløt i Oslofjorden

Fra 1917 til 1927 bokstavelig talt fløt spriten i Oslofjorden. Det var forbudstid, og dette vil bli markert ved Oslofjordmuseet i Vollen i Asker i mai.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1917 til 1927 var det forbudt å selge brennevin i Norge, og dette forbudet resulterte i en utstrakt smuglervirksomhet – ikke minst i Oslofjorden. Færder fyr ble et knutepunkt hvor spriten ble hentet, og kreativiteten med hensyn til hvordan brennevinet skulle fraktes videre inn fjorden var stor.

Forbudet produserte blant annet et stort antall raske motorbåter, og dette var på sitt vis med på å prege utviklingen av motorbåtskrog også. De 10 årene som forbudet varte,  ble i det hele tatt et svært særpreget ti-år i Oslofjorden, og det er minner fra denne tiden som vil bli vist og som det vil bli fortalt historier om i løpet av weekenden 27. og 28. mai på Oslofjordmuseet.

Arthur Omre og «Smuglere»

En av dem som deltok aktivt i smuglingen og som også har beskrevet hvordan dette foregikk, er forfatteren Arthur Omre i boken «Smuglere». Smugling begynte Omre med etter at han gikk konkurs i 1922, og i 1923 ble han dømt til to og et halvt års fengsel for smugling og vold mot politiet. Han slapp straffen etter at Arthurs far hadde søkt om det, men Omre fortsatte likevel med virksomheten og ble senere fengslet.

Og han var ikke den eneste. Smuglervirksomheten ble drevet over en lav sko og i lokalmiljøene langs kysten av Oslofjorden ble smuglerne mer sett på som helter enn banditter. Det florerer også med historier fra denne tiden, og det er noe av ånden fra denne tiden som vil bli forsøkt gjenskapt ved Oslofjordmuseet i denne mai-weekenden.

En av dem som kan mye om denne tiden, er Jon Walter fra Landøya i Asker. I videoklippet får du en liten smakebit av hva han har å fortelle.