MJØSBÅT: Båtbygger Emil Holmgren har brukt sommeren i Anno museums "Mjøsbåtlaboratorium" og bygget en Mjøsbåt kun ut fra en 3D-modell.

I dag skal nybygd mjøsbåt sjøsettes på Mjøsa

I dag kommer svaret på om den nybygde Mjøsbåten er sjødyktig. Den skal sjøsettes og døpes ved Skibladnerbrygga under Tradisjonsbåtkonferansen på Hamar.

Den nybygde mjøsbåten, håndlaget av båtbygger Emil Holmgren, er et resultat av et innovativt forskningsprosjekt og sommerens omfattende byggearbeid i prosjektets «Mjøsbåtlaboratorium» på brygga i Hamar.

HAMAR: Emil Holmgren i sommer hatt sitt "Mjøsbåtlaboratorium" på brygga i Hamar.
ANNO MUSEUM: Båtbygger Emil Holmgren (t.v.) og prosjektleder Sigurd Nielsen utnfor Anno museums "Mjøsbåtlaboratorium" på Hamar. Foto: Ali Suliman.

Det er Anno Museum og Forbundet Kysten som arrangerer Tradisjonsbåtkonferansen i dag og i morgen. Konferansen retter fokus mot spørsmål som hvordan man kan verne en levende håndverkstradisjon, og hvilken rolle digital teknologi kan spille for å revitalisere tradisjonshåndverk og et av høydepunktene er den offisielle sjøsettingen og dåpen av en nybygd mjøsbåt, som finner sted i dag kl. 17.00 ved Skibladnerbrygga.

I en pressemelding leser vi at prosjektet har vært et viktig ledd i revitaliseringen av den tradisjonelle mjøsbåtkulturen, der både historisk håndverkskunnskap og moderne digitale teknikker, som 3D-scanning, har blitt benyttet for å sikre nøyaktig rekonstruksjon. Selve sjøsettingen markeres med høytidelig dåp av båten, med ordfører i Hamar, Vigdis Stensby, som gudmor.

 På UNESCOs verdensarvliste

- Dette er en viktig dag for alle som er opptatt av å bevare vår maritime kulturarv. Sjøsettingen av mjøsbåten symboliserer ikke bare bevaring av tradisjonelt håndverk, men også hvordan vi kan bruke moderne teknologi for å bevare og videreføre gamle båtbyggertradisjoner, sier Sigurd Nielsen, førstekonservator i Anno museum og prosjektleder for Mjøsbåtprosjektet.

I dag er robåter av samme type som mjøsbåten et sjeldent syn, og bare et fåtall er bevart.

- I 2021 ble nordiske klinkbåttradisjoner innskrevet på UNESCOs representative lisSte over menneskehetens immaterielle kulturarv. Vernestatusen er en viktig motivasjon for prosjektet, forteller Nielsen.

Moderne teknologi i bevaringsarbeid

Tradisjonsbåtkonferansen samler et bredt spekter av fagpersoner innen kulturhistorie, båtbygging og digital dokumentasjon.

Konferansen avsluttes torsdag 26. september med plenumsdebatt om fremtidens forvaltning og bruk av tradisjonsbåter, og hvordan vi kan sikre at denne delen av vår immaterielle kulturarv bevares for fremtidige generasjoner.