STORE VERDIER: Store verdier ligger fortøyd til norske brygger. Her er motorer som ble hentet tilbake fra Romania i forbindelse med en større etterforskning i 2022.

Advarer mot tyverihøst

Så langt i år har det vært en markant økning i antall båttyverier og båteiere oppfordres til å følge ekstra med denne høsten.

Så langt i år har det vært en markant økning i antall båttyverier og båteiere oppfordres til å følge ekstra med denne høsten.

Tall fra Finans Norge viser at det første halvår ble det stjålet båter, båtmotorer og utstyr for over 60 millioner kroner i Norge. Tallene viser i tillegg en økning på nærmere 50 prosent i antall båt- og båtmotortyverier sammenlignet med i fjor. Hvis trenden fortsetter, estimerer Finans Norge at det kan bli stjålet for over 164 millioner kroner i 2024, skriver Redningsselskapet i en pressemelding.

Har notert økning den siste tiden

– Den siste tiden har det vært tyverier fra flere båthavner i vårt distrikt, sier politioverbetjent i Øst politidistrikt, Jan Kevin Brunvoll.

Han oppfordrer båteiere til å ta forholdsregler, spesielt nå på høsten:

– Gjør arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Ikke plasser båten i et mørkt og avsidesliggende område, lås båten med FG-godkjente produkter og ha jevnlig tilsyn.

Mange benytter seg av tyverimerking av båt og motor. Om båten og motoren har en unik identitet av Securmark er den mindre attraktiv å stjele og enklere å spore. Politi, tollvesen og grensepoliti i Europa benytter systemet, og flere forsikringsselskap både krever og anbefaler båteiere denne tyverisikringen.

Mange vet ikke at de er tyverisikret

Over 250 000 båter og båtmotorer er allerede merket av Securmark, som er heleid av Redningsselskapet.

– Men det er mange båteiere som ikke er klar over at de har produktet, opplyser daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

– Årsaken er at båten er kjøpt brukt, og ny eier ikke har registrert den i sitt navn. Det gjør jobben til både politi, tollvesen og grensepoliti vanskeligere når vi ikke har korrekt eierinformasjon, sier han, og forklarer at det er både enkelt og fort gjort å ta eierskap via BankID fra firmaets nettsider.

Ta båten opp!

Skal du ikke bruke båten mer i år er anbefalingen krystallklar: Ta den opp!

– Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som fisker hummer eller som vil ha fine høstturer på sjøen, sier Kjetil Aa. Skaare.