HØYSESONG: Igjen er det høysesong for kjeltringer som vil ha tak i verdisakene som er ligger godt synlig i båten din. Foto: Frende Forsikring.

Gode tider for tjuvpakket

Mens båtmotorer er et yndet tyveriobjekt fra båter i vinteropplag er det først og fremst elektronikk og løsøre som er blant det mest populære å naske med seg fra båten i havnen. Og nå er drivstofftyvene på farten igjen, kanskje inspirert av galopperende priser.

MOTORTYVERIER: Utenbordsmotoren er et attraktivt tyveriobjekt.Foto: Redningsselskapet/Securmark

Forsikringsselskapene har igjen pågang fra kunder som har fått verdigjenstander stjålet fra båtene sine. I tillegg er det en betydelig økning i tilfeller av tapping av bensin og diesel. Dette fenomenet har trolig sammenheng med de vanvittige drivstoffprisene.

Stort antall rammet

Edmond Wold Gaulen, som er fagsjef på båt i Frende Forsikring har studert en fersk undersøkelse fra Norstat. Den viser at 15 prosent av båteierne har opplevd tyveri av eller fra båten sin.

- Det er et høyt tall. Ifølge båtbransjeforbundet Norboat er det nesten en million fritidsbåter i Norge. Det betyr at tyveri har rammet 150 000 båter og eierne deres, sier han.

Halvparten av tyveriene dreier seg om verdigjenstander som elektronikk og løsøre. I 33 prosent av tilfellene er det motorene som er stjålet og 16 prosent av de 150.000 tilfellene er rene båttyverier.

Stjal for 70 millioner i fjor

BILLIG FORSIKRING: En wire og en hengelås er en billigSSS forsikring på jolla. Foto: Redningsselskapet.

I 2021 kostet tyverier fra båt over 55 millioner kroner. Det var en nedgang fra året før, da over 70 millioner ble utbetalt fra norske forsikringsselskaper. Tallene kommer fra Finans Norge.

- Mange har kjøpt seg båt i løpet av de to pandemiårene, flest i 2020. Da var det også flest ferske førere som fikk et ublidt møte med båttyvene. Statistikken tyder på at mange tok lærdom av det og sikret tingene og båten bedre i fjor, sier Wold Gaulen.

Enkle råd

Frendes liste over hvordan du kan beskytte deg mot innbrudd er nokså identisk med de råd både politi og andre forsikringsselskap gir foran båtsesongen hvert år. Første bud er å ikke la verdisaker ligge løst i båten.

- Ta med deg tingene dine når du forlater båten. Ikke la det ligge løst, selv om du bare skal gå deg en liten tur. Hvis noe av verdi skal bli liggende, bør du låse det inn eller fast, sier fagsjefen i Frende.

- Pass også på at du ikke legger fristende, dyre ting på steder som er enkelt å se for forbipasserende. Det aller meste som stjeles fra båter er jo utstyr og løsøre, sier han.

Totalt ble det meldt inn skader på norske båtforsikringer for nesten 600 millioner kroner i 2021. Her er den største skadeposten havarier.