IRRITASJONER: Det er lov å ha det moro på sjøen, men svært mange norske båteiere føler at andre båtførere ikke tar godt nok hensyn.
IRRITASJONER: Det er lov å ha det moro på sjøen, men svært mange norske båteiere føler at andre båtførere ikke tar godt nok hensyn.

Halve båt-Norge er misfornøyd med andre båtførere

48 prosent av alle som disponerer båt har opplevd at andre er til sjenanse og bryter fartsgrensene til sjøs.

Dette kommer frem i en undersøkelse som Ipsos nylig gjennomførte for Gjensidige. Nesten halvparten av alle som eier og disponerer båt oppgir at de har opplevd andre båteiere har kjørt for fort, for nær eller tilsvarende. 15 prosent sier at de opplever dette ofte.

– Med økte priser på utenlandsreiser, valutakurser og mye uro i Europa, tyder alt på at det blir en ny rekordsommer ved sjøen innenlands, også denne sommeren, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

Kommunikasjonssjef Arne Voll oppfordrer båtfolk til å senke farten og ta hensyn til omgivelsene.
KJØR PENT: Kommunikasjonssjef Arne Voll oppfordrer båtfolk til å senke farten og ta hensyn til omgivelsene.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste årene.

Millionene ruller ut

Frem til nå i år har Gjensidige alene mottatt 700 skader på fritidsbåter som skyldes ytre påvirkning, med utbetalinger på flere titalls millioner kroner.

Ifølge Voll er høy fart, uvettig kjøring og liten kunnskap om å føre båt noe av det som irriterer mest. I kombinasjon med alkohol er dette årsaken til mange alvorlige ulykker. I fjor druknet 79 personer, 74 menn og fem kvinner, og flere av ulykkene skyldes høy fart og promille.

Støy irriterer

Etter at det ble lov å bruke vannscooter har også økt støy blitt et mulig problem for flere. I tillegg går mange mindre hurtiggående båter nær land, og Voll tror en del førere ikke er klar over at de kan være en plage for andre.

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, oppfordrer Arne Voll.