
Restaureringsprisen 2025: Her er de nominerte – du kan stemme
Restaureingsprisen ble etablert i 2024 for å inspirere til Gjenbruk og sirkulær-økonomi. Det deles ut to priser, til seil og motorbåt.
– Vi har fått inn en rekke forslag til prisen og rett før påske, og ut fra forslagene har vi nominert fem seilbåter og fem motorbåter, sier Sigbjørn Larsen som leder Restaureingsprisen. Det er en pris satt opp av Oslofjordmuseet, Oslofjordmuseets venner, Båtmagasinet og SEILmagasinet.
Du kan du stemme på din favoritt i en rådgivende avstemning. Det er en fagjury som til slutt innstiller prisvinneren. Du stemmer på å trykke på det blå tekstfeltet i avstemmingsfeltet under.
Prisen deles ut den 22. juni ved åpningen av museumshavna i Vollen. Prisen er på 10.000 kroner og skal motivere og inspirere dyktige båtfolk som legger ned egeninnsats for å sette i stand gamle båter, plast som tre, seilbåt som motorbåt.
Du finner fem nominerte seilbåter til restaureingsprisen her.
De fire nominerte motorbåtene

LILLE WITH
– Jeg har alltid hatt lyst på en sånn båt, sier Isabel. Helt siden vi dura rundt i småbåter som unge nordover. Jeg synes bare den er så vakker, så da en kamerat av meg kom over denne gamle båten kjøpte jeg den tvert og fikk pusset den opp etter alle kunstens regler. Det er en gammel modell av de første som kom på markedet på begynnelsen av 1960 tallet. Jeg har tre barnebarn, og enda en på vei. Så jeg håper jo at de kan ta over.
.
.

KARI
Vinter Gangeskar er Norges yngste Furuholmen kaptein. Den smekre Furuholmenbåten «Kari» fremstår i dag som et vakkert smykke på vannet. Båten er 27 fot og bygget i 1937.
Vinter har gjort svært mye av restaureringsarbeidene selv. Blant annet er dekket slipt ned og lakket. Sliping, pussing, maling og oljing har vært en stor del av fritiden for Vinter etter at han overtok ansvaret for Kari. Forniklingen av alle blanke deler er utført av Krom og nikkel på Hønefoss.
.
.

TRIFOIL
Trifoilen til Stian Heimlund Skjæveland er restaurert til minst detalj. Trifoil-båtene er en del av norsk båtindustrihistorie og ble introdusert i 1968 av David Henriksen-Wiik i Larvik. Designet ble utviklet av den olympiske seileren Peder Lunde Jr., og produksjonen ble håndtert av Strømmens Værksted frem til 1974. Trifoil var blant de første norske plastbåtene med selvlensende skrog, noe som gjorde dem populære blant hytteeiere og fritidsbåtbrukere på 1970-tallet. Prosjektet er støttet av Kulturminnefondet.

WINDY 22SS
– En båt Linge var spesielt fornøyd med. Det fortalte Linge selv i et intervju, sier Dagfinn Viken som var den som kjøpte båten i sin tid. Nå er det sønnen William som har overtatt ansvaret for båten.
– Vi følte at dette var en ekte Askerbåt, med mye historie. Linge var jo også en krigshelt og vi bodde ikke så langt unna ham i Asker. Derfor falt valget naturlig på en Linge-båt, minnes Dagfinn.
– Etter problemer med drivstoffsystemet, ble alt skiftet og tanken tettet og sveiset på nytt. Teaken er skiftet. Riper og skader i skroget er fikset så gelcoaten fremstår som ny. Setetrekkene er også nye. Båten ble utstilt under Lingeutstillingen ved Oslofjordmuseet.
.
Les også