Usikre tider gjør at Sverige bruker milliardbeløp på fyr
– Fyrenes betydning øker helt klart igjen, sier Sjöfartsverket og peker på faren for at GPS slutter å fungere.
Innføringen av GPS gjorde at fysiske sjømerker mistet noe av sin viktighet. Nå gjør en mer volatil verdenssituasjon at Sverige igjen har sett verdien av disse navighasjonshjelpemidlene, og de planlegger som et beredskapstiltak å investere store beløp i fyr og sjømerking, skriver flere svenske medier, derav Skippo og Bohuslänningen.
Skippo skriver at planen innebærer å ruste opp 75 fyr i året de neste ti årene, og også bygge nye fyr, til en total kostnad på 1,5 milliarder svenske kroner.
Tar ikke GPS for gitt
De senere år har det vært flere lokale GPS-forstryrrelser i Østersjøen, og foruten dette har sikkerhetssituasjonen forverret seg globalt, og også lokalt i farvannet rundt Sverige, blant annet med det som virker som bevisst sabotasje av rørledninger og kabler i Østersjøen. Ifølge Skippo, som siterer Bohuslänningen, så er det disse utviklingene som ligger til grunn for satsningen på fyr som Sverige nå akter å gjennomføre:
– Betydningen av fyr er tydelig økende igjen. I en usikker situasjon blir fyrene viktigere å ha i drift, som peilemerke og som sikkerhet dersom man får problemer med sin posisjonering, sier Simon Hulterström, leder for systemer og farledsteknikk i Sjøfartsverket til Bohuslänningen.
– Fysisk kvittering på at du er på rett sted
Johan Winell, seksjonsjef for bygg og teknikk i Sjöfartsverket, løfter frem viktigheten av å ha fysiske sjømerker i lys av trusler som kan ramme annen infrastruktur, som GPS:
– Kommer vi inn i en skikkelig "skumringstid" (journ. anm. overført betydning, krigssituasjon) kan de elektroniske posisjoneringssystemene forstyrres og da er fyrene en veldig god støtte. De blir en fysisk kvittering på at du er på rett sted, der ingen andre systemer enn ditt eget øye fungerer, sier han til Bohuslänningen.