Båtskader for 80 millioner
Gjensidige har hittil i år mottatt meldinger om 1550 små og store båtskader med utbetalinger på 80 millioner kroner. 75 prosent av skadene er grunnstøtinger og sammenstøt.
Det er kommunikasjonssjef Arne Voll i forsikringsselskapet Gjensidige som legger frem disse ferske tallene fra sitt selskap. 75 prosent av skadene er grunnstøtinger og sammenstøt, sier han.
Mange uten nok kunnskap
Kommunikasjonssjefen sier imidlertid ikke noe om hvor stor andel av disse 1550 båtskadene som har direkte sammenheng med det han ellers opplyser om i pressemeldingen, nemlig at 32 prosent av de spurte båteiere i en Ipsos-undersøkelse innrømmer å ha en dårlig forståelse av sjøkart, mens 63 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt.
-Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Arne Voll.
Papirkart som backup
- Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer. Det er svært viktig å ha en backup med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse, sier han. Skal vi tro svarene i hans undersøkelse har over 70 prosent av båtførere i Agder og tidligere Vestfold mest kunnskap om navigeringen. Det er langt flere menn enn kvinner som sier de kan.
Han nevner tre eksempler på uhell som har skjedd med fritidsbåt i sommer:
· Traff stake -
Litt større fritidsbåt tøffet rolig rundt i 5 knopp i kjent farvann. Kunden var båtvant, men litt uoppmerksomhet gjorde at båten kjørt rett på en stake og skadet skroget. Skadeomfang på 65.000 kroner
· På havets bunn -
Motorbåt 32 fot til 1,5 millioner kroner kjørte på skjær og sank. Forliset skjedde på åpen sjø og dypt vann. Båten ligger på havets bunn og ennå ikke lokalisert. Ingen personer skadet.
· Trenger hjelp -
Båtforhandlere forteller om ferske båteiere som ber om at båten blir kjørt «hjem til egen brygge» på grunn av at de selv har manglende kunnskap om det å føre en båt.
- Oppskriften på en trygg og god båtsesong behøver ikke å være komplisert. Ta hensyn til omgivelsene, senk farten, styr unna alkohol, bruk redningsvest og ikke minst, bruk hodet, avslutter Voll.