Stopover på Bolga
Med 200 holmer og skjær og ikke én eneste turist-rorbu er Bolga et paradis for båtfolk som setter ekstraordinære naturopplevelser høyere enn overfylte havner med restauranter og bråkete natteliv.
STORT BILDE: Familiene Lorntsen og Rafaelsen i småbåthavnen i Bolga.
Bolga, Meløy;
– Vi skal oppover til Lofoten, og dette er første stopp på veien, forteller familiene Lorentsen og Rafaelsen. Gjengen fra Mo ligger med sine to båter, derav en Bella Falcon 26, i småbathavnen på Bolga.
Begge familiene er godt kjent på øya og Mette Lorentsen anbefaler spesielt fotturen opp til Bolgabørra.
– Om ikke annet for den flotte utsikten, oppfordrer hun.
For på samme måte som Torghatten har sitt hull i fjellveggen har også Bolga sin Bolgabørra, som ligger et stykke oppover mot toppen av det 339 meter høye spisse fjellet som gjør Bolga så synlig på lang avstand. Den kjegleformete toppen har sørget for at øya har fungert som seiling- og overettsmerke i mange hundre år. På fine dager kan man se både Lofotveggen i vest, toppene i Ranafjorden i syd, og Landegode utenfor Bodø i nord.
Å bestige den Bolgatinden anbefales dog ikke uten en lokalkjent, ettersom terrenget er ulendt.
Flere turmuligheter
Vi velger en lettere turløype, nemlig den som går rundt skolen og langs Bolgetinden ned til gapahauken og de hvite strendene på yttersia. Her er det helt lunt, selv om det blåser godt på og sjøen går hvitt på innsiden av øya. Her ligger også øyas andre naturattraksjon ved siden av Bolgabørra; nemlig den store Ruggesteinen.
Her får vi også møte en den øvrige delen av lokalbefolkningen, nemlig en flokk på rundt 20 kuer og oksekalver som overhodet ikke lar seg skremme av våre amatørmessige forsøk på å gjete dem bort fra matpakkene våre. De firbente er heldigvis av det godlynte slaget, der de står og stirrer og lukter på oss.
Flest båtturister
Gjestehavna på Bolga ligger godt beskyttet innenfor moloen. Prisen per døgn er kr 60,- i tillegg til kr 30- hvis du ønsker strøm. De 130 innbyggerne har dessuten egen landhandel og kro, i tillegg til at Hurtigbåten og fergen er innom minimum en gang om dagen.
På Bolga er det faktisk ingen hoteller, rorbuer eller organisert turisme, selv om det finnes muligheter for å overnatte privat hvis man avtaler på forhånd. De fleste turistene er båtturister, og dem er det en del av i løpet av sommeren.
Noen få soveplasser på land er dog under planlegging, får vi vite.
– Det finnes i dag ikke noen organisert form for overnatting, men dette er noe vi jobber med, forteller medeier i Bolga kro Bjørg Swensen, som serverer oss nydelig fiskesuppe på bestilling utenfor ordinær åpningstid.
Ler mer om Bolga her