Årets Gjestehavn 2022

HELGØYSUND: Da familien Nedrebø etablerte marina på Talgje i Ryfylke var de blant pionerene som satset på båtturisme i Norge.

Sterk konkurranse i øst og vest

Båtfolkets har avsagt sin dom: Helgøysund - en av pionerene blant norske gjestehavner - kan smykke seg med tittelen Årets Gjestehavn 2022. Men det var sterk konkurranse blant toppkandidatene, og Oscarsborg gjestehavn havnet på en sterk andreplass.

Da avstemmingen ble avsluttet 7. mai, hadde tre fjerdedeler av stemmene havnet hos de to populære gjestehavnen, henholdsvis på Talgje i Ryfylke og ved Drøbak i Oslofjorden - der Helgøysund tok hjem seieren.

Det er båtfolket som avgjør vinneren i Båtmagasinets landsdekkende kåring av årets gjestehavn. Båtfolket nominerte havner over hele landet, og de seks som fikk flest nominasjoner gikk videre til finalerunden. Disse var:

  • Helgøysund marina
  • Våge Hamn
  • Horten gjestehavn
  • Husnes gjestehavn
  • Mandal gjestehavn
  • Oscarsborg gjestehavn

Populariteten til den familiedrevne gjestehavna på Talgje, som også ble stemt frem i 2008, har vært stor siden gründeren Daniel Nedrebø så muligheten til å utvikle en av Ryfylkes første private gjestehavner for over 50 år siden.

POPULÆRT: Naturskjønne Helgøysund er et populært utfartssted for båtfolk i Ryfylke - men også langveisfarende finner veien til Talgje.

Familien Nedrebø har drevet butikk i Helgøysund siden 1923. siden 1969 har de også drevet gjestehavn, og i flere omganger har den driftige gründeren investert betydelig og utvidet havna betraktelig med nye flytebrygger. På land er det blant annet butikk og kafé og sandstrand. Denne sesongen har det også kommet på plass nytt bunkringsanlegg.

Helgøysund ligger midt i smørøyet, og er en sentral del av Sjernarøyene med sitt mangfold av nydelige naturhavner. Helgøysund ligger også i kort avstand til en annen populær og veldrevet gjestehavn, nemlig Skartveit på Halsnøy som ble kåret til Årets gjestehavn i 2014.

En pionér

Daniel Nedrebø, som blir 79 år i juni, har drevet havna i Helgøysund i 54 år.

– Jeg var i Statene da jeg var ungdom og det var der jeg fikk ideen om en gjestehavn i 1965, forteller Daniel.

– Jeg har alltid hatt interesse for turisme, men også et sterkt engasjement for distriktene og har vært veldig opptatt av at man skal ha noe å leve av også på slike plasser. I en periode hadde jeg 95 mann i arbeid her og på et lakseslakteri som jeg bygde opp på Helgøy før helsa sviktet. Men, jeg holder fortsatt på i bakgrunnen. I dag har jeg blant annet forhandlet diesel- og bensinpriser. Bunkerstilbudet er nemlig en viktig del av båthavna og vi gjør det vi kan for å ha billig diesel, sier Nedrebø.

Investeringer

– Vi har bygd stein på stein og har ikke gjeld, men så har jeg jobbet mesteparten selv. Da vi bygde opp kaianlegget og begynte med pumper på kaien i 1969 så var vi alene om et slik tilbud, og det trakk folk. I dag har vi cirka 90 gjesteplasser her, men rekorden – før båtene ble så store som de er i dag – er 130 båter.

I tillegg til havna er driften basert på butikk og kafé. Ifølge Nedrebø ble kaféen en braksuksess da den åpnet rundt 1993.

TIDLIG UTE: Daniel Nedrebø startet gjestehavn i Helgøysund allerede for 54 år siden, og pumpene på kaia var en viktig suksessfaktor.

I dag er det datteren Odfrid som driver havna og helårsåpen butikk – en god, gammeldags landhandel. Odfrid har også begynt med sykkelutleie denne sesongen.

- Vi trenger et boost i disse tider, for jeg er litt redd for de dyre drivstoffprisene, så en utmerkelse som denne betyr veldig mye for oss.

– Vi må putte på det vi kan for å overleve, avslutter en fornøyd Daniel Nedrebø.

Tidligere vinnere:

2007: Bekkjarvik

2008: Helgøysund

2009: Husnes

2010: Farsund

2011: Farsund

2012: Klokkergården på Rødøy

2013: Tønsberg

2014: Skartveit på Halsnøy

2015: Bekkjarvik

2016: Mandal gjestehavn

2017: Arendal gjestehavn

2021: Bekkjarvik

Om kåringen

Båtmagasinets kåring av Årets Gjestehavn er basert på båtbrukernes opplevelse og preferanser. Det er ikke en klassifisering av gjestehavner etter formelle krav, men havner som foreslås vil likevel bli vurdert mot noen grunnleggende kriterier før den blir nominert. Sammen med leserne ønsker vi å gi en ekstra honnør til kreftene som har klart å sette sin havn på kartet, og som har lykkes i å skape et populært havnetilbud hvor båtfolket trives og som de vender tilbake til år etter år. Grunnene til populariteten kan være mange. Alt fra gode, rene fasiliteter på land, lune havneforhold, tilgang til strøm og internett, en imøtekommende havnevert eller en trivelig spiseplass. I denne kåringen er det leserne som foreslår og stemmer frem Årets Gjestehavn.

Årets gjestehavn

Det er fritt frem å foreslå og stemme frem en vinner av Årets Gjestehavn, men før en havn nomineres vil Båtmagasinets jury kvalitetssikre at havna imøtekommer disse grunnleggende kravene:

1. Havna må være en offentlig eller privat drevet gjestehavn (ikke naturhavn).

2. Havna må være åpen for alle som ønsker å besøke den.

3. Havna må ha grunnleggende fasiliteter som sanitæranlegg.

4. Havna må tilfredsstille kravene i temaveilederen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for brannsikkerhet i havner beregnet for småbåter.

5. Året etter at en havn har vunnet prisen, er ikke havna kvalifisert til å bli nominert.