Nå biter juletorsken
Bor du isfritt til, er glad i fisk og har båten ute? Da finnes det gode muligheter for gratis middag i juleferien.
BLIR JUL I ÅR OGSÅ: For to dager siden halte Dag og Elin inn disse to sværingene. Alle foto: Elin Knag/Dag Lindebjerg.
Julemiddagen i Norge varierer, og på de fleste bord i morgen serveres ribbe, lutefisk, eller pinnekjøtt. Eller torsk. Tradisjonen med å spise torsk på julekvelden har sin opprinnelse på Sørlandet, fra de tider da man var mer selvforsynt fra havet enn i dag.
Selv om de regionale forskjellene mellom hva man spiser i øst, vest , sør og nord i stor grad er vasket ut i dag, er det fortsatt en del som sverger til torsken på juleaften.
Og hvorfor ikke, når man ser hva som finnes av fisk der ute i skjærgården om vinteren?
Is og snø gjør det desverre ikke mulig å komme seg ut på fjorden over alt langs kysten. Men på Vestlandet, i Nord-Norge og deler av Sørlandet og Østlandet, er det ingen ting i veien for å ta på seg varmedress og flyteutstyr og komme seg ut når været og dagslyset tillater det.
Blant dem som vet å bruke vinteren til å forsyne seg av årstidens maritime delikatesser er Dag Lindebjerg og folkene på Hjellestad-fiskeriene utenfor Bergen.
I løpet av desember har det vært hyppige fisketurer med torsk, breiflagg med mer i de lokale farvannene.
– Enkelte turer har det blitt breiflabb istedet for torsk, forteller den fiskeglade kystkulturreporteren fra Hjellestad.
Senest 21. desember var han ute på morgentur med båten. Fangsten ser dere på bildet over.
– Den største torsken veide vel 5-6 kilo, forteller fiskeglade Dag.
VIL HA JULETORSKEN: – Selv om det stormer,hagler og tordner ute, sitter "Sjønissen" og greier garn i naustdøren. For juletorsken vil han så gjerne ha !, kommenterer Dag Lindebjerg til bildet under.