Obligatorisk småbåtregister
– Hva venter vi på?
Redningsetatene leter og leter, og altfor ofte finner de aldri ut hvem som eier båten. Hovedredningssentralen etterlyser fortgang for et båtregister. I mellomtiden har de et godt tips til deg som ikke ønsker å registrere båten.
– Noen ganger har det skjedd en ulykke, mens andre ganger er det bare en båt som har løst seg fra fortøyningen, sier redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentraleni Sør-Norge. Hovedredningssentralens erfaring er at det er vanskelig å stadfeste om en leteaksjon skal opprettholdes eller ikke. Sunde påpeker at det er mye lettere om båten er registrert, og man da lett kan kontakte båtens eier som gjerne kan sitte hjemme, uvitende om at båten har slitt seg løs og startet en stor redningsaksjon.
LES OGSÅ: Sjøfartsdirektoratet ønsker å drifte et obligatorisk småbåtregister
LES OGSÅ: Redningsselskapet skuffet over Sjøfartsdirektoratet
– Jeg hører at flere etterlyser et obligatorisk båtregister. Hva venter vi egentlig på? Vi må få det på plass fort som mulig, sier Sunde.
– Bruk tusj
Han har et godt tips til de som inntil videre ikke ønsker å registrere båten sin i et tilgjengelig register.
– Bruk en tusj og skriv navn og telefonnummer på et synlig sted. Gjør det til og med på kajakk og kano, sier Sunde.
LES OGSÅ: Offentlig småbåtregister viktig for politiet
Til sammenligning er man pliktig til å skrive tydelig navn og telefonnummer blåsene når man fisker med garn, teiner eller ruser, mens det ikke er noen krav om noe tilsvarende for båten.
Unngå bluss-feiring
I tillegg til førerløse båter som setter i gang store letekasjoner er det også enkelte falske meldinger. Hva gjør disse med beredskapen for Hovedredningssentralen?
– Det er med og ødelegger beredskapen, selv om de ikke er så mange. Vi har blant annet et forferdelig misbruk av nødblussraketter, noe som sliter på ressursene våre. Et Sea King redningshelikopter kan bruke en hel natt fordi noen tankeløst har feiret for eksempel en 60-årsdag, sier Sunde.