Se hummerfiskerens elleville reaksjon
Fikk tofarget hummer i teina - for andre gang
– Det var ikke Lotto går, men i dag skal vi spille Eurojackpot!, sier hummerfisker Thomas Løvald fra Larvik etter at sønnen Ludvik fikk det som beskrives som verdens mest sjeldne hummer i teina: En tofarget «Halloween-hummer».
Sammen med far og bestefar Svein Løvald (69) er Thomas (47) og Ludvik (12) ivrige hummerfiskere. Da den tofargede hummeren kom opp fra dypet i går, så var det på hummerplassen til Ludvik – og pappa Thomas slapp jubelen løs! Mamma Anette Løvald festet hendelsen på film, og Østlands-Posten i Larvik var først ute med opptaket av reaksjonen til to generasjoner hummerfiskere i møtet med en tofarget hummer.
Svært sjelden
I følge Løvalds kilder er nemlig sjansen for å få en tofarget hummer i teina én på 50 millioner! Og nå har altså den samme hummeren som familien fanget første gang i 2020 gått i teina igjen, og denne gangen skal den til Atlanterhavsparken i Ålesund.
Rune Veiset, driftsleder på Atlanterhavsparken i Ålesund, sier til Båtmagasinet at han har sett både levende rød hummer og den vanligere blå hummeren, men aldri en tofarget hummer.
– Vi har fått beskjed fra Løvald om at hummeren kommer hit til oss, og det er vi naturligvis veldig glad for, sier Veiset, som allerede for to år siden ble oppmerksom på det sjeldne eksemplaret.
– For nøyaktig to år siden i dag, så fikk vi et tips om en artikkel i Østlands-Posten i Larvik. Så da ringte vi til Thomas Løvald, som allerede hadde sluppet hummeren fri igjen siden det var en rognhummer. Da ble det nevnt at om han mot formodning skulle få den i teina igjen, så lovet vi å ta søknadsprosessen med Fiskeridirektoratet for å kunne ta vare på den lovlig vis. Det er faktisk ikke så mange dager siden jeg tenkte på dette igjen, og så fikk vi denne telefonen i går, sier en fornøyd Rune Veiset ved Atlanterhavsparken.
Utløste jubel
– Grunnen til min reaksjon var at vi fikk denne damen for to år siden også. Vi fikk henne 2. oktober 2020, men da hadde hun utvendig rogn. Og all rognhummer skal settes tilbake i sjøen, så etter at vi hadde tatt noen bilder og filmet den, så slapp vi hummeren ut igjen, forteller Thomas Løvald til Båtmagasinet.
– Vi hadde aldri sett en slik fargekombinasjon før, så vi postet noen bilder på Facebook på kvelden og spurte om noen hadde sett en slik hummer. Vi fikk massiv respons, og det viste seg at dette var en meget sjelden såkalt «Halloween-hummer». Sist en slik hummer ble sett, skal ha vært i 2012 i USA. Oddsen for å fange en slier en på femti millioner. Og der sto vi som de to største idiotiene og hadde kastet den uti sjøen igjen, humrer Thomas, som etter hendelsen fikk tilnavnet Thomas «Plupp» Løvald.
– Etter fangsten i 2020 tok det ikke lang tid før de forskjellige akvariene rundt i landet begynte å ringe, blant annet Atlanterhavsparken i Ålesund, for å fortelle at de kunne ordne dispensasjon fra Havforskningsinstituttet dersom vi fikk den igjen. Jeg tror både vi og halve Larvik fisket på den samme plassen, men ingen fikk den i 2020. Vi prøvde igjen i 2021, men heller ikke da hadde vi hellet med oss.
Men i år, så hadde minstemann i familien, Ludvik, hellet med seg.
Sønnens hummerplass
– Ludvik bruker fire av mine teiner og får bestemme hvor de skal stå, forteller Thomas.
– Den plassen som Ludvik fisker, kaller han for «Dronningplassen», for der har vi fått store, finne hunhummere. Ludvik ordner alt selv med agn og trekking, men jeg må hjelpe med å løfte teina opp på ripa. Og da den kom opp av sjøen, så jeg først tre hummere. Men da jeg da fikk se den tofargede hummeren, så var jeg i ekstase, forteller Thomas Løvald.
Hvor er hummeren nå?
– Dette ble en stor snakkis, så derfor har vi henne i et saltvannsakvarium på land, men ikke hjemme. Vi regner med at vi skal følge henne opp til Ålesund og til Atlanterhavsparken, sannsynligvis til uka, sier Løvald.
Hummerfisket engasjerer hele familien?
– Ja vi er tre generasjoner som har 1. oktober som en helligdag. Det har blitt mange år med hummerfiske etter at jeg begynte i det små, etterhvert fikk jeg med faren min og nå Ludvik. Så det blir spart feriedager til disse ukene hvert år, avslutter den fornøyde hummerfiskeren fra Larvik.