«MITT PARADIS» sier eieren av denne husbåten, men i Tønsberg og Færder kommune blir han kjepplaget fra holme til holme.

Kjeppjages fra skanse til skanse

Velger du å flytte inn i en husbåt i Tønsberg eller Færder kommune, skal du ikke basere deg på et stressfritt og sorgløst liv. Nå jages eieren av dette flytende huset fra skanse til skanse.

Drømmen om et sorgfritt liv i et flytende hus er besnærende, men svært risikofylt med tanke på ro og avkobling. Det er ikke bare å ta seg til rette på sjøen, men søker du de lokale kommunene, får du ganske sikkert et bastant avslag. En godkjenning etter plan- og bygningsloven er nødvendig, og den sitter som oftest langt, langt inne, om det i det hele tatt er mulig å få dispensasjon.

"Jages fra skanse til skanse"

Ifølge lokalavisen Øyene har eieren av denne husbåten vært et jaget vilt over en lang periode. Akkurat nå ligger det flytende huset ankret opp på Træla, fjordbassenget mellom Oslofjordfjorden og Nøtterøy. Tidligere er den observert både ved gjestehavna i Tønsberg og ved den gamle Leca-bryggen i kanalen. I fjor våres slepte havnevesenet «fartøyet» langt ut i skjærgården, før den etter sesongen beveget seg sydover mot Ekenessundet i Færder kommune, og til slutt kastet anker utenført Smidsrød gård, stadig ifølge lokalavisen. Nå ligger den utenfor Teien gård, rett ved grensen til et naturreservat på Husvik og igjen har fastboende henvendt seg til kommunen med spørsmål; «Er det ingen lovlig regulering som gir retningslinjer for denne type av å ta seg til rette på allemannsretten?»

Også i Færder kommune har båtens eier fått trøbbel flere ganger og er bedt om å pelle seg vekk. Derfor har «problembarnet» igjen kastet anker i Tønsberg.

Eriks lille paradis

Til tross for en omfattende og høyst usikker tilværelse ute i den vakre skjærgården, sier eieren Erik Solberg at båten er hans lille paradis. Det er deilig å være der, med sjøen på alle kanter, men han skulle selvsagt ønske at kommunene var mer liberale når det gjelder husbåter. Han ser ikke noe poeng å søke.

–Det blir avslag uansett, sier han. De fleste han møter har en positiv holdning til en slik tilværelse, men altså ikke de kommunale pampene og ikke naboer som plutselig får et hus utenfor stuevinduet.

Mye kan tyde på at han nå er i ferd med å gi opp de to kommunene. I lokalavisen Øyene leser vi at han snart vil seile i retning Horten og Holmestrand, i håp om å møte litt mer forståelse...