Strammer inn på netthandelen:
Snart tettes importsmutthullet
Det begynner å nærme seg tre år siden regjeringen varslet at at det ville bli stopp på mva-fri import for varer som inkludert frakt kostet under 350 kroner. Nå er det snart slutt på overgangsordningene som likevel har gjort dette mulig i mange tilfeller.
Tidligere var import av varer under 350 kroner unntatt moms, men i statsbudsjettet 2019 ble ordningen annullert og full moms på alle importerte varer ble innført fra 2020.
Men det var ikke bare lett å få utenlandske selgere og nettbutikker til å melde seg inn i den såkalte VOEC-ordningen for innbetaling av moms. I en overgangsperiode har det derfor ikke blitt slått ned på import av varer under den gamle beløpsgrensen selv om pakkene har manglet korrekt VOEC-nummer.
I forslaget til revidert statsbudsjett, som ble lagt frem 12. mai, varsler regjeringen at overgangsordningen bør avvikles så raskt som mulig og senest i løpet av 2023.
– Regjeringen ønsker å støtte opp under norske bedrifter og arbeidsplasser. Det midlertidige deklareringsunntaket utgjør en konkurranseulempe for norske bedrifter.
Regjeringen mener derfor at overgangsordningen bør avvikles så snart som mulig. Vi vil sende et forslag med regelendringer på høring, for å legge til rette for avviklingen av deklareringsunntaket, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), i en pressemelding.
Mange av de store netthandelaktørene har forlengst blitt med i den forenklete registrerings- og rapporteringsordningen (VOEC), som gjør at utenlandske selgere og e-handelsplattformer henter inn merverdiavgiften ved salget i nettbutikken. Denne ordningen gjelder for de fleste varer med verdi under 3 000 kroner.
Innstramningen vil dermed trolig mest av alt ramme import fra private selgere og fra frittstående, gjerne spesialiserte småbutikker som for eksempel selger brukte reservedeler og vanskelige tilgjengelige reperasjonsdeler til en rimelig penge.
Om selgeren ikke kan påføre pakken VOEC-nummer vil moms beregnes og oppkreves under tolldeklareringen også for småbeløp. Dette innebærer både høye gebyrer og en del plunder for kunden.