Ankommer 18. agust
Mange vil ønske «Maud» velkommen
18. august stevner polarskuta «Maud» inn fjorden – 101 år etter at skuta ble sjøsatt i Vollen i Asker. Hundrevis av båter vil trolig følge «Maud» på den siste etappen inn til Vollen.
– Ja, det er veldig stor interesse rundt «Maud»s ankomst til lørdag 18. august, og jeg tror det vil bli svært mange båter ute på fjorden for å ta imot polarskuta, sier leder ved Oslofjordmuseet i Vollen, Tron Wigeland Nilsen.
Han vet selv om at Colin Archer-klubben, Forbundet Kysten og Norsk forening for fartøyvern har moblisert. Dessuten har flere seil- og båtforening blitt oppfordret til å ta imot «Maud», og en Facebook-gruppe teller allerede 500 som har tilsagt sitt nærvær ute på sjøen.
Stort å se «Maud» i virkeligheten
– En ting er å se båten på bilder, men det blir noe annet å se båten med egne øyne. Det tror jeg blir noe helt annet. Jeg tror det blir veldig mye folk og båter her i Vollen, så det blir spennende. Vi er allerede i tett dialog med politiet og Redningsselskapet for å få dette arrangert på en god måte.
Wigeland Nilsen forteller at «Maud» trolig vil passere Drøbak ved 10-tiden lørdag og ankomme Vollen mellom kl 13 og 14. «Maud» ligger fastspent oppå lekteren «Jensen» og slepes av slepebåten «Tandberg Polar». Slepet går ikke fort; mellom tre og fire knop, noe som gjør at de aller fleste farkoster skal kunne holde følge.
[Artikkelen fortsetter under bildet]
Det er ikke første gang det er mange båter ute på Oslofjorden for å ta imot kjente båter. I 1978 var det svært mange båter utpå for å ta imot en eskadre av skoleskip under arrangementet OP SAIL, og i 1980 ble verdens største cruiseskip, som nettopp var omdøpt fra «France» til S/S «Norway» møtt av en stor flotilje av fritidsbåter da skipet stevnet inn Oslofjorden.
Store dimensjoner
I Vollen vil «Maud» bli fortøyd til moloen utenfor Oslofjordmuseet – kun et snaut steinkast fra stranden der båten ble bygd og sjøsatt for 101 år siden.
Det er bare de ytterste 20 metrene av moloen hvor det er dypt nok. Det betyr at de resterende 20 metrene av skutas lengde vil stikke utenfor moloen. Det sier litt om dimensjonene. «Maud» er 40 meter lang og bygd etter det klassiske 3:1-forholdet; 120 fot lang og 40 fot bred. Omtrent det samme forholdet er Colin Archers redningsskøyter bygd etter, sier Wigeland Nilsen.
Folkefest i Vollen
I Vollen vil det bli invitert til folkefest og den starter allerede klokka 10:30. Da spiller Vollen Storband. Senere blir det jazz-musikk fra scenen som vil bli rigget til utenfor Oslofjordmuseet. Harald Bøckman i Vollen historielag holder velkomsttale og skuespiller Geir Børresen leser tekster fra «Maud»s historie. Dessuten blir det samtale med noen av Maud-ekspedisjonens etterkommere.
– Og etter ankomst vil «Maud»s redningsmenn bli hilst velkommen av blant annet Askers ordfører, Lene Conradi. Leder av Vollen Vel, Knut Førsund, vil intervjue ekspedisjonslederen, Jan Wanggaard, forteller Wigeland Nilsen.
Redningen av «Maud» er fullt og helt betalt og gjennomført av Asker-firmaet Tandberg Eiendom AS med den tidligere verdensmesteren i brettseiling, Jan Wanggaard, som operativ leder av det hele.
Internasjonal interesse
Tron Wigeland Nilsen kan fortelle at NRK har meldt sin ankomst, likeså en tysk journalist.
– Hjemkomsten er enlokal og nasjonal begivenhet som også har vakt oppmerksomhet internasjonalt. På museets nettside registreres hyppige besøk fra særlig USA, Canada, England og Tyskland.
Tron Wigeland Nilsen tror det vil melde seg flere pressefolk denne uken.
– Det er jo ganske fantastisk at vesle Vollen nærmest har vært arnested for moderne lystseilas i Norge og hvor flere av forrige århundres skarpeste seilbåter er blitt bygd helt fra 1870 med Søren Gudmundsen og deretter av Christian Jensen og Johan Anker. Og så er det «Maud» da, som er den aller største båten som er bygd her.
Til Roald Amundsens hjem
Etter besøket i Vollen vil «Maud» søndag morgen seile videre til Bunnefjorden til Roald Amundsens hjem «Uranienborg» i Setskog. Der vil «Maud» bli oppankret utenfor og mannskapet ro inn til huset der Amundsen bodde i mange år for en minnemarkering der.
Om ettermiddagen vil polarskuta bli slept innom Akershuskaia i Oslo og deretter ut til Tofte på Hurum der hun vil bli klargjort for en fremtidig museumstilværelse.
– Forhåpentlig i et museum som vil være her i bukta, sier Tron Wigeland Nilsen.