Spleisemannen viser deg pålestikket

Terje Forsberg fra Sarpsborg har spleisa tau siden 1957. Nå lærer han bort de viktigste knutene som brukes til sjøs, og pålestikket knopet over alle knuter.

Publisert

Pålestikk er en av de viktigste knutene som alle sjøfolk bør kunne, ifølge Spleisemannen.

Stikket tilhører løkkefamilien og brukes ofte i sammenheng med å knytte rundt objekter, som for å feste båten eller slå ring om hva enn det måtte være. Det kan brukes over alt, og det fine med pålestikket er at det holder i all slags vær.Elegansen til pålestikket er at den løsner lett ved å knekke den opp, selv etter stormen har herjet. Desto mer kraft pålestikket utsettes for, desto strammere blir knuta.

Pålestikk lager du ved å lage en løkke på tauet, føre tampen gjennom løkka, rundt tauet og tilbake igjen i løkka, som vist på illustrasjonen.

Pålestikk

Tauverk til sjøs

Tau er en bruksvare som man bør ta vare på for å forlenge levetiden. Sollys og saltvann sliter fort ut fibrene i tauverket som gjør at det ryker. De beste tauene har en levetid på ti år, de dårligste varer i to til fire år. Mørke tau vil vanligvis tåle UV-stråling bedre enn de lyse.

Tau er laget av natur- eller kunstfiber, og er enten vevd eller slått av kordeler.
Vevd tau består av mange tråder rundt en kjerne, og brukes som flaggliner og klatretau.
Slått tau består av tre eller flere kordeler som er tvunnet sammen, og er den vanligste tautypen, som brukes til fortøying og ankring.

Slått tau er billigere enn flettet tau, og er det som har vært vanlig å bruke. Vevd tau har større slitestyrke enn slått tau. Disse tauene er tykkere, ser bra ut og har etterhvert blitt billigere.

Fortøyningstau bør være elastiske for å skånsomt håndtere dønninger for båten. Dette i motsetning til seiletau (skjøter/fall) som ikke har til hensikt å strekke seg, men håndtere rigid justering.

Seatronic anbefaler:

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.