REGNTUNG SOMMER: Det har regnet halve Mjøsa, men inne i båten er alt like tørt. Foto: Sigbjørn Larsen.
REGNTUNG SOMMER: Det har regnet halve Mjøsa, men inne i båten er alt like tørt.

Kommentar: Et positivt syn på det negative 

– Sørpå må vi bare innrømme at sommeren ikke ble helt som vi hadde håpet. Det er da det gjelder å se de positive tingene. Finne gleden i å se at fortøyningen holder mens kulingen piper rundt ørene. Kjenne triumfen over at du har full kontroll på pålestikk, halvstikk og myggstikk, skriver Hole på skjæret. 

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere vært innom at de fineste båtmånedene kanskje er januar, februar og mars. Da sitter du i godstolen og planlegger sommerens sjøreiser. Det kommer ikke til å være en sky på himmelen, motortrøbbel er noe andre får og ikke et skjær er å se. (Det er ofte derfor de kalles skjær.) Her sørpå må vi bare innrømme at sommeren ikke ble helt som den var på tegnebrettet i vinter. Det er da det gjelder å se de positive tingene. Finne gleden i å dra til båthavna og se at fortøyningen holder mens kulingen piper rundt ørene. Kjenne triumfen over at du har full kontroll på pålestikk, halvstikk og myggstikk. 

Utgiftene til ny kalesje gjorde kanskje at fruen måtte stå over et par frisørtimer, poden måtte beholde den seks måneder gamle mobilen og datteren måtte droppe Øresusfestivalen med venninnegjengen. Men sommeren 2024 viste at beslutningen var genial. Det har regnet halve Mjøsa, men inne i båten er alt like tørt. Noe er kanskje til og med enda tørrere? Vi tenker på den halve loffen som ble igjen etter den løfterike vårturen. Så kom kulda, og vi lurte på om vi skulle bytte ut snekka med en isbryter. Men den dårlige båtsommeren har flere lyspunkter. Har du et slagskip med 3x250 hester på hekken, raser du ned fra Oslo til Arendal på tre timer. Og har du kontakter i Oljefondet, er ikke drivstoffkostnaden noe å bekymre seg for. Vi snakker tross alt bare om 900 liter - før hjemreisen. 

Hvorfor sutre over været sørpå når det går an å ta seg en tur fra Oslo til Tromsø? Det er en strekning på 1100 nautiske mil

Men i sommer ga du (ufrivillig) ditt klimabidrag: Tre turer fra Oslo til Middagsbukta i stedet for Arendal. Da kan sentralbanksjefen bare sitte der med rentene sine. Så var det fantasien da. Hvorfor sutre over været sørpå når det går an å ta seg en tur fra Oslo til Tromsø? Det er en strekning på 1100 nautiske mil. Med de nevnte 3x250 hestene kjører du på flatt vann opp på 20 timer - hvis du ikke blir rent i senk av etterfølgerne til KNM Helge Ingstad. Og flatt vann er det minst en gang i året ved Stad, Hustadvika og andre meteorologiske rampesteder. Med tresnekke eller vanlig tupperware (plastsnekke) tar det 20 dager, hvis du kjører i syv knop og holder det gående ti timer om dagen. Da har vi ikke tenkt på hjemturen. Det bør nok du gjøre. Snart kan vi igjen glede oss til januar, februar og mars.