Leder

ADVARER: Svenske myndigheter har advart mot oppblåsbare vester, som kan gi falsk trygghet. Arkivfoto.

Selger falsk trygghet

Vestprodusenten Regatta har i sommer ferdes langs kysten med kampanjen «Mann over bord». På toktet har Regatta avdekket foruroligende mange defekte oppblåsbare vester.

Leder, Båtmagasinet 08 2021:
– Vi har så langt sjekket over 300 vester, og på 90 prosent av disse har vi skiftet ut cellulosetablett eller fikset andre mangler på. Det er bekymringsfullt, sa Sondre Aakre, Brand Manager i Regatta og crewmedlem på Regattabåten, til Båtmagasinet i juli.

Funnene til Regatta føyer seg inn i en lang rekke foruroligende funn når det gjelder oppblåsbare vester. Redaksjon i Båtmagasinet (Båtliv) reiste sommeren 2015 rundt med nye patroner og inviterte folk til å hoppe i vannet med vesten på. En av ti blåste seg ikke opp, erfarte vi den gang.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) undersøkte et par år senere 18 oppblåsbare redningsvester fra ulike leverandører. De fant 48 avvik på 18 vester. Fire av de 18 vestene blåste seg ikke opp ordentlig. Undersøkelsene støttes av beretninger fra båtfolk som har falt over bord. Seileren Vidar Moe gikk over bord under en regatta til Skagen for et par år siden, og vesten blåste seg ikke opp.

Lars-Göran Nyström fra Transportstyrelsen i Sverige advarte på Fritidsbåtkonferansen for noen år siden mot oppblåsbare vester. Han var da invitert av Sjøfartsdirektoratet for å fortelle om sikkerhetsarbeidet i Sverige, hvor drukningstallene er lavere enn i Norge.

Lars-Göran Nyström fra Transport Styrelsen i Sverige advarte på Fritidsbåtkonferansen for noen år siden mot oppblåsbare vester

Ole Henrik Nissen-Lie

Oppblåsbare vester er blitt svært populære i Norge etter at vestpåbudet ble innført i 2014. De tilfredsstiller lovkravet, men hva hjelper det om de ikke fungerer i praksis? Vi er klar over at hovedproblemet er at folk ikke vedlikeholder vestene, og ikke mangler ved produktene som sådan, selv om DSB-undersøkelsen også avdekket produktfeil.

Vi mener likevel at det er hyklersk å snu ryggen til realitetene og dekke seg bak lovverket. Det er også merkelig at Redningsselskapet (RS), som har en erklært nullvisjon for drukning, selger slike vester på sine nettsider.

Så er det prisverdig at RS og Regatta har kampanjer for å hjelpe folk med å vedlikeholde vestene, men det virker dessverre ikke som budskapet går hjem. Vi har nå fått nok bevis for at oppblåsbare vester kan innebære falsk sikkerhet, men det later til at politi, redningsetater og båtfolk her gjør gode miner til slett spill. Så lenge det henger en vest rundt halsen, er liksom alt i orden.

Drukningstallene i Norge har ikke gått ned siden vestpåbudet ble innført, og ligger oppunder 100 tilfeller i snitt i året i perioden etter. I Sverige drukner noe færre. Så hører det med til historien at mindre enn en fjerdedel av alle drukningsulykkene i begge land er relatert til fritidsbåt, men vi ønsker ikke falsk sikkerhet for båtfolk. Enten det skyldes produktfeil eller brukerfeil.