Sjøen er skjønn hele året
Høsten og vinteren er en fin tid for fiske og fangst. Båtliv har testet tre båter som egner seg godt for sjøfiske
Alle årstider har sin sjarm for båtfolket. Riktignok er det mange som legger presenning på båten nå, men det er også de som gleder seg over at hummersesongen er i gang. Høsten og vinteren er en fin tid for fiske og fangst langs hele kysten.
Blant dem som vet å bruke vinteren til å forsyne seg av årstidens maritime delikatesser, er NRK-reporter Dag Lindebjerg. Vi har vært med ham ut fra Hjellestad utenfor Bergen en vinterdag på fiske.
Moderne båter med varmeapparat og gode klær senker terskelen for vinterbåtliv. De siste ti årene er det solgt mange båter med utenbordsmotor og styrehus, som er godt egnet til å hente opp delikatesser fra havet gjennom hele året. (Men i måneder med R er sjømaten ekstra god, lærte jeg som liten.)
I denne utgaven av Båtliv har vi også prøvekjørt tre båter som egner seg svært godt til sjøfiske. Askeladden har nylig lansert sin P77 med utenbordsmotor. Skroget er en forlenget utgave av P66 Weekend. Med den nye utgaven sikter Askeladden seg direkte inn mot fiskeentusiaster som både har det litt travelt med å komme på havet, og som gjerne vil ha en lun hytte å søke ly i underveis. Her kan du også koke fangsten, og du kan legge ut på turer med overnatting.
Fra den andre siden av kloden kommer den mindre og rimeligere Noble 720 CC. Dette er en hardbarket australsk aluminiumskonstruksjon for fiskeentusiaster. Vi har prøvekjørt båten i to meter høye havdønninger på Vestlandet, og konklusjonen er at dette er en båt som tåler tøff sjø.
Omtrent i samme prisklasse, i underkant av 400 000 kroner, som tøffingen fra Australia, finner vi den litt mindre Gimle 22. Journalist Jan Hanchen Michelsen rapporterer begeistret om en trygg og stabil båt med enkelt utstyr, og som holder høy standard. Om du er på utkikk etter en båt for sjøfiske, finner du med andre ord mye godt lesestoff i denne utgaven av Båtliv.
Vi har heller ikke sluppet taket i temaet redningsvest. Påbudet har vært debattert heftig av båtfolk i hele sommer. Meningene er mange. Journalist Jørn Finsrud har forsøkt å finne ut om vi kan stole på oppblåsbare vester. Han har overtalt båtfolk til å hoppe i sjøen for å teste vestene. Det er jo ingen vits i å gå rundt med en vest om halsen hvis den ikke gjør jobben når det gjelder.
Vår erfaring var at én av ti vester ikke blåser seg opp. Årsaken er slurv med vedlikeholdet. Vi har altså ikke påvist at nye vester er defekte, men påvist problemer med vester som har ligget i båten eller på loftet noen år. Den nyeste av de defekte var to år gammel, og det viste seg her at gasspatronen var tom.
Overraskende mange av båtfolkene som deltok i testen, oppga at de rett og slett ikke hadde tenkt på vedlikeholdet. Nær én av tre vester som er i bruk her i landet, er oppblåsbar, ifølge en undersøkelse i regi av forsikringsselskapet Codan. Vesten gir falsk trygghet om den ikke virker. Å slurve med vedlikeholdet er å lure seg selv.
Så nyt vinteren på sjøen, men sørg for at utstyret er i orden!