Hedrer stebror med unik gave til Redningsselskapet
Frikk og hans kamerat mistet livet i Vrengensundet i 2011. Til minne om guttene skal den smidige luftputebåten «Frikken» inn i tjeneste på sjø og is der andre fartøy ikke kommer til.
Det er tolv år siden den tragiske RIB-ulykken i Vrengensundet hvor 19 år gamle Frikk Oscar Gunnari og hans jevngamle kamerat, Ola Christopher Bakken, omkom. Guttene ble funnet på åtte meters dyp etter 45 minutters søk, men livene sto ikke til å redde. Ulykken skjedde da guttenes båt kjørte inn i en cabincruiser som lå fortøyd til en brygge.
Uten flyteplagg
På den korte turen over Vrengensundet hadde ingen av guttene på seg vestene sine. Familiene har i årene etter vært svært opptatt av å bruke den tragiske ulykken som eksempel for å få ungdom til å bruke flyteplagg i båt. Men de har også gått mye lengre enn det. Frikks stebror, Henrik Nørstrud, har donert en luftputebåt til Redningsselskapet.
– Jeg har valgt å gi en gave til Redningsselskapet fordi de gjør en viktig jobb. Jeg hadde lyst til å gi denne båten i gave fordi de hadde behov for en luftputebåt som kommer til der store båter ikke gjør det, sa donator Henrik Nørstrud da den spesielle farkosten nylig ble døpt på isen på Bogstadvannet av gudmor Fia Gunnari, Frikks storesøster. Til stede var også Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sammen med både president Jon Rysst og generalsekretær Grete Herlofson.
«Et viktig tilskudd»
Den smidige luftputebåten, som har fått det passende navnet «Frikken», er bygget av Ivanoff Hovercraft AB og vil inngå i Redningsselskapets maritime mobile innsatskonsept (MMI); en gruppe frivillige med ekspertise på akutthjelp, is- og overflateredning. Med en lengde på litt over fire meter og bredde på litt over to kan båten fraktes på tilhenger bak en personbil, slik at RS-mannskapet raskt kan inngå i søk og redning på hele det sentrale Østlandet.
– Dette fartøyet er utrolig viktig og nødvendig for at våre mannskap skal kunne rykke ut når andre går inn. Og for å kunne bistå folk i havnsnød eller når en skøyteløper eller turgåer er uheldig og går gjennom isen, sier Jon Rysst, president i Redningsselskapet.