LYNGØRSUND
DEN BLÅ LANTERNE i LYNGØR var blant annet kjent for å servere Norges dyreste fiskesuppe.

Bli med gjennom Lyngørsund

Bli med på båttur gjennom Lyngørsund. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Lyngørsund er en sommerperle av de sjeldne. En båttur gjennom Lyngørsund er en båttur gjennom makrellfileten av Sørlandet. Lyngør slo seg opp under seilskutetiden. Her bodde redere og kapteiner på den ene siden av sundet og matroser og maskinister på den andre. Det het seg at nye moter fra Paris og ellers duften av den store verden kom til Lyngør først, før den spredte seg til resten av landet, takket være de mange sjøfolkene som hørte hjemme her. 

Slaget ved Lyngør 6. juli 1812 var det verste sjøslaget i Norge under Napoleonskrigene. Det engelske krigsskipet Dictator senket Danmark/Norges stolthet Najaden. Totalt 142 marinegaster ble drept fra begge sider. 114 såret. Det er lite som minner om en av Norgeshistoriens blodigste slag i dag. Lyngørsund er et fredelig stykke Norge til glede for sinnets munterhet.

Bygningslovene er like byråkratisk rigide her som ellers i landet. Trygve Hegnar fikk tillatelse til å bygge et hotell i Lyngør. Da hotellet stod ferdig leide han hele hotellet ut til seg selv for en krone. 

Norges ambassadør til Venezuela, Mona Juul har overtatt huset der restauranten Den blå lanterne i mange år solgte Norges dyreste fiskesuppe. 

I dag er det Lyngørstafetten som Lyngør kanskje mest er kjent for der deltakerne løper, svømmer og ror i båt, en slags mini-triatlon i sommer-Norge.

Tekst, melodi  og sang i innslaget er signert undertegnede. Takk til Jan Erik Sverre som tok meg med på den fine båtturen gjennom Lyngørsund en stille sommermorgen. Takk til Gunnar GP  Pedersen for mesterlig arrangement og pianospill. Takk til Eilert Munch Lund for opptak av sang og musikk. Og takk til Tore Bjørn-Hansen som fortalte meg om Lyngørs kystkulturhistorie ved Lingaard Skuteminne på Gjeving.