DELIKATESSE: Ramsløk har sesong fra mars til juni.

Tid for ramsløk - tips for plukking og tilbereding

Langs kysten i sør bugner det av ramsløk, en delikatesse du bør plukke med deg om du har anledning. Slik kjenner du igjen ramsløken, og tilbereder den.

Publisert Sist oppdatert

Du har kanskje allerede kjent lukten av ramsløken. Det lukter en blanding av purre og hvitløk, men er ulik all annen løk. På engelsk kaller den «wild garlic», som er ganske beskrivende. Sesongen for ramsløk starter allerede i mars, og den varer til rundt juni. Med andre ord er den allerede godt i gang. Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag, og gjerne langs kysten. Skal du på båttur med strandhugg er det ikke usannsynlig at du kommer over denne delikatessen.

FARLIG LIK: Ramsløk til venstre og liljekonvall til høyre.

Ramsløken er lett å kjenne igjen, men samtidig kan den også lett forveksles med liljekonvall, som er en av våre giftige planter i naturen, og ikke må forveksles.

Se kart: Her finner du ramsløk (ekstern lenke)

Forskjeller

Liljekonvall er blankere og stivere i bladene. Nederst i bladskaftet er det rødt. Ramsløken kjennetegnes med de brede bladene, og etter hvert de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand. Ramsløk har bladene enkeltvis på hver sin stilk, og i motsetning til rødfargen til liljekonvall blir ramsløk ofte lys grønn til hvit nedover stilken. Men dette er heller ikke alltid like fremtredende. Vær oppmerksom på at det er vanskeligere å se forskjell tidligere i sesongen. Liljekonvallens blad mangler lukten av løk, og om du skulle smake på liljekonvall er det ikke så store mengder gift at det er farlig. Men spises større mengder liljekonvall er oppfølging av lege eller behandling på sykehus nødvendig. Ring da giftinformasjonen som har døgntjeneste (22 59 13 00).

Ramsløkpesto

Når du har ramsløken i hus blir du gjerne ikke i tvil. Du kjenner løklukten. Vi plukket nylig større mengder, og tok da en ekstra sortering og skylte ramsløken i to omganger. Deretter var det bare å hive seg på de kulenariske muligheten ramsløk byr på. Vi har prøvd å lage ramsløksalt og pesto av ramsløk.

FLERE VARIANTER: Ramsløkpesto.

Første runde med ramsløkpesto erfarte vi at den kan bli litt vel sterk når stilkene også brukes til pestoen. I andre omgang brukte vi også bladene, som ga en rundere smak. I ramsløkpestoen brukte vi litt parmesan, pinjekjerner og valnøtter. Vi fant en fin oppskrift på Julies matblogg, som har følgende ingredienser:

  • 20-30 ramsløkblader (vi har også prøvd med stilker, og det er nok for viderekommende)
  • 1 deciliter god olivenolje
  • 20 gram parmesan
  • 20 gram pinjekjerner eller valnøtter
  • Halv sitron (vi sløyfet den og likte det bedre)
  • Litt salt og pepper

Hele oppskriften kan du lese på bloggen.

Ramsløksalt

For å lage ramsøksalt brukte vi grovsalt som vi kjørte i foodprosessor sammen med grovhakket ramsløk.

TØRKES: Ramsløksalt.

Her brukte vi både blader og stilker. I vekt brukte vi litt i underkant av en tredjedel ramsløk. Etter å ha mikset sammen blir det en litt småfuktig grøt. Denne deles utover en stekeplate og tørkes i ovnen på 50 grader. Etter tørkeprosessen kan det være greit å kjøre en gang til i kjøkkenmaskinen, da ramsløksaltet klumper seg litt under tørkeprosessen. Saltet blir nydelig tilbehør du har glede av i lang tid framover, avhengig av mengde du lager.

RAMSLØK: De finnes gjerne i større mengder.