Hydrostatisk utløsermekanisme:
– Gir mer kontroll over redningsvesten
Redningsvester kan blåse seg opp uønsket, eller at de ikke blåser seg opp når de virkelig trengs. Kan et tredje utløsersystem som ennå ikke er så vanlig på det norske markedet være løsningen?
METS/Amsterdam (Båtliv)
Båtliv og SEILmagasinet har skrevet om vester som i to tilfeller ikke har blåst seg opp. Vesten til Vidar Moe blåste seg ikke opp fordi patronen ikke var skrudd ordentlig på etter at den hadde vært til service. Dette er heller ikke en usannsynlig årsak for Vibeke Schønfeldt som også havnet i sjøen og vesten ikke blåste seg opp. Også hennes oppblåsbare vest hadde vært til service før hendelsen. Sommeren 2015 testet Båtliv flere oppblåsbare redningsvester, og det viste seg at én av ti vester ikke blåste seg opp.
LES OGSÅ (for abonnenter på Båtliv): Vesten blåste seg ikke opp
LES OGSÅ (for abonnenter på SEILmagasinet: Vesten blåste seg ikke opp
På Mets, som er bransjens messe for båtutstyr, møter Båtliv på Håkon Skutberg som er direktør for Hammar i Sverge. Han mener at disse to ubehagelige opplevelsene kunne vært unngått med en annen utløsermekanisme. Hammar produseres hydrostatisk utløser istedenfor fuktutløser som er det vanligste på det norske markedet i dag. Av fuktutløsere er det United Moulders og Halkey Roberts som dominerer markedet. Fuktutløseren består av en cellulose-tablett som løser seg opp, slik at tennstiften slår inn i gasspatronen som igjen fyller vesten med luft.
– Ikke uønsket aktiviering
Når Båtliv passerer Hammers stand på messa, blant 1500 utstillere, er de akkurat i gang med en liten test i en vanntank. Der ligger utløsermekanismen i vannet, men uten at den løses ut og vesten blåses opp. Først når den presses lenger ned i vannet løses den ut. Dette skyldes utløsermekanismen ikke reagerer i kontakt med vann, men av trykk. På selve utløsermekanismen er det en liten fjær og membran. Når det blir en liten trykkforskjell løses mekanismen ut.
– Det betyr at vesten ikke blåses opp uønsket, noe som også er viktig. Samtidig så vil ikke denne type utløsermekanisme måtte skiftes ut etter at det har vært i vannet eller har vært utsatt for fuktighet, forklarer Håkon Skutberg.
Sveiset patron
Han påpeker at noe av det viktigste i de to tilfellene som har vært skrevet om i Båtliv og i SEILmagasinet er at patronen heller ikke er noen risikofaktor med denne utløsermekanismen.
LES OGSÅ: Ikke gi barna oppblåsbare vester
– Med hydrostatisk utløser er også patronen sveiset fast, og ikke skrudd fast, forklarer Skutberg. Dermed er faren for feilmontering betydelig redusert, mener han. Problemet når en patron ikke er skrudd helt inn, er at stiften som lager hull i patronen slik at luften kommer inn i vesten, ikke når helt inn. Dermed slår den bare ut i løse luften, og patronen forblir like full, og vesten like tom for luft.
Lengere serviceintervall
Hydrostatisk utløser får man i dag til flere oppblåsbare redningsvester, som Baltic, Helly Hansen og Spinlock. Prisen for denne utløseren er nesten dobbelt så høy som sett med de mer tradisjonelle fuktutløserne. Men mens serviceintervallen på vester med fuktutløsere ligger på to og tre år, er det fem år mellom hver gang man skal bytte hydrostatiske utløsere.
Skutberg forteller at alle på Volvo Ocean Race i år har brukt oppblåsbare redningsvestser med hydrostatiske utløsere.
– Ser man på filmopptak, så er det store bølger som slår over båtene. Men med hydrostatisk utløser skal det mer til før vesten uønsket skulle blåse seg opp. Vi hadde ett tilfelle der vesten blåste seg opp, og det var da en stor bølge slo over en person som lå nede i cockpiten, og dermed fikk trykket som skulle til for utløsermekanismen, forteller Skuttberg.
Flere store vestleverandører
– Ligger man på ryggen er det gjerne ikke ønskelig at vesten blåser seg opp. Dette skjer da ikke med hydrostatisk utløser før vedkommende kommer lenger ned i vannet. Dermed blir det også bedre bevegelighet for vedkommende, for eksempel når det skal svømmes på ryggen tilbake til båten eller at man skal klatre opp leideren, sier Skutberg. Han forteller også at Svenske forbrukerrådet har advart mot oppblåsbare vester, men mener at hydrostatiske utløsere altså er et tryggere alternativ.
– Hva man kan forvente av et produkt er noe som vi leverandører må jobbe med, sier Skutberg.
STOR BÅTLIVTEST: Én av ti vester blåste seg ikke opp
(for SEILmagasinets abonnenter): Én av ti vester blåste seg ikke opp
Selv om hydrostatiske utløsere er mindre kjent i Norge, er det flere større leverandører av oppblåsbare redningsvester som tilbyr dette alternativet. Blant disse er Baltic, Helly Hansen og Spinlock.