KREVER FORRTGANG: Stor tetthet av fritidsbåter, men håpløst få tømmestasjoner i Indre Oslofjord.

Håpløst få tømmestasjoner

Nå kommer det flere krav fra båtorganisasjoner og båtforeninger om rask økning i antall tømmestasjoner for sepik langs Oslofjorden.

Publisert Sist oppdatert

 Årets sommer, første året med tømmeforbud av septik fra fritidsbåt i Oslofjorden, viser med all tydelighet hvor håpløs lav dekningsgrad det er av slike stasjoner, og det til tross for at et av landets tetteste områder med fritidsbåter befinner seg akkurat her.

Båtmagasinet har referert gang på gang at båtfolket absolutt ikke er i mot å tømme båtseptik på tømmestasjoner, men det er i dag langt mellom fasilitetene. Derfor kreves det nå fortgang i utbygging av nye stasjoner.

Brev til kommunen

MANGELVARE: Gode tømmestasjoner for fritidsbåt er en stor mangelvare langs hele Oslofjorden.

Langs de store fjordområdene finnes det for eksempel i dag bare fire tømmestasjoner i langstrakte Asker og kun to i Bærum. Det er bakgrunnen for et brev fra Fellesutvalget for båtforeningene (FBB) til Bærum kommune.

– Det er viktig at tilgangen på stasjoner blir så god at det blir en kultur blant båtfolk å bruke dem. Oppleves kapasiteten ved stasjonene som god nok som den er, er det trolig fordi for få har fulgt de nye tømmereglene, sier styreleder Bård Aspen til Budstikka.

Begge kommunene jobber for å utvide tilbudet til neste sesong.

Septik fra båt ikke greit

FORNØYD: Miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen er godt fornøyd med tømmeforbudet.

Budstikka referer også til miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen som i sommer besøkte tommestasjonen på Oksenøya ved Fornebu. Han er godt fornøyd med forbudet, fordi han mener det er viktig hvordan folk har det på sjøen.

-Ønsker vi at alle de 55 000 båtene skal tømme septik rett i fjorden? Nei, jeg tror ikke det. Den tiden hvor folk mente at det er greit er forbi, sier han til avisen.

 -Hadde dette vært det eneste tiltaket vi innførte og ikke noe annet, hadde det hatt liten betydning. Vi har gjennomført mange tiltak, sier han og viser til nye renseanlegg og økte bevilgninger til jordbruket for å minske utslipp av partikler.

Ligger bakpå

Men faktum er at jordbruket på hele Østlandet fortsatt bidrar nitrogenavrenning i Oslofjorden og en lang rekke kommuner har ennå ikke stablet på beina tiltak for tilfredsstillende rensestasjoner.

Som om ikke det var nok har sprengstoffprodusenten Chemring Nobel fått utslippstillatelse for å øke produksjonen ved fabrikken på Sætre i Hurum fra 41 til 200 tonn nitrogen og øke fra 78 til 120 tonn kjemisk oksygenforbruk.

Båtfolket er allerede med i det store redningsoppdraget - og ønsker både landbruk, næringsliv og sprengstoffprodusenter velkommen etter. 

Men som vi skjønner, det er langt frem.