Båtforbundet har ordet: 

PRAKTISK TEST: Tiden er moden for praktisk utsjekk av båtførerprøven.
PRAKTISK TEST: Tiden er moden for praktisk utsjekk av båtførerprøven.

På tide med praktisk båtførerprøve

Du kan få båtførerbevis uten å ha satt din fot i en båt, og slik vil vi ikke ha det.

Publisert

Kall det gjerne et paradoks at en som aldri har kjørt båt kan få bevis på å kunne føre båter opp til 50 fot. Slikt har det selvfølgelig blitt ulykker av!

Hovedforskjellen mellom det internasjonale ICC båtførerbeviset og norsk båtførerbevis ligger i at du i Norge slipper praktisk utsjekk. Båttinget 24 i Tromsø fant dette utilstrekkelig og vedtok en resolusjon som sier at Båtforbundet skal arbeide for å få praktisk utsjekk som en del av båtførerprøven i Norge.

Grunnen til at vi ikke har innført ICC i Norge allerede er trolig urimelig krav i forhold til båtens størrelse for praktisk utsjekk som må være mer enn åtte meter. Mange av kandidatene til Båtførerprøven er unge mennesker som ofte ikke har tilgang til opplæring med såpass store båter.

Båtforbundet, som sitter i Sjøfatsdirektoratets Sakkyndige Råd, har gjentatte ganger tatt situasjonen opp med Sjøfartsdirektoratet og rådet. Men de vegrer seg på tross av signaler fra politikken i klar retning om at dette må til.

Vi i Båtforbundet vil om nødvendig gå politisk vei for å få forsvarlighet på dette området. Enten ved at man utvider dagens teoretiske ordning med praktisk utsjekk i en mindre båt etter en type norsk standard, eller at man innfører krav om ICC i Norge med en overgangsordning for de som allerede har båtførerbevis.

Det blir spennende å se om Sjøfartsdirektoratet tar ansvar her, eller om Båtforbundet må ta dette politisk opp med departementet.

ICC blir for øvrig tema under Nordisk Båtråds Sjøsikkerhetskonferanse i Danmark i november 2024.