Ønsker vestpåbud for å spare penger på søk
– Makabert av Redningsselskapet
Redningsselskapet har signalisert at de ønsker utvidelse av vestpåbudet for at det skal bli lettere å finne omkomne.
Regjeringen har varslet at de vil evaluere vestpåbudet innen april i år. Redningsselskapet mener at det er for tidlig å revidere et påbud, og påpeker at båtfolket må få minst et år for å venne seg til de nye vestreglene. Samtidig ønsker Redningsselskapet en utvidelse av vestpåbudet til å gjelde alle båter i fart.
En begrunnelsene som legges fram av er det økonomiske aspektet ved å lete etter personer uten redningsvest.
– Jeg mener det er hver enkelts ansvar å bruke sikkerhetsutstyr for å senke de enorme kostnadene og tiden det tar å finne de som havner i sjøen, sier informasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet til VG.
LEDER: – Vestpåbudet bommer
– Pekefingermentalitet
Tidligere generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, Reidar Kjelsrud er også for et vestpåbud, men han uttrykker lite forståelse for politisk innblanding fra Redningsselskapet.
– Det som forundrer meg er at ved et trylleslag blir Redningsselskapet plutselig veldig tydelige på den politiske arenaen, sier Kjelsrud, og fortsetter:
– Som fagfolk besitter selskapet mye kunnskap om hvorfor det går galt. Det bør kunne brukes til noe fornuftig. Men at de så tydelig går ut på den politiske arenaen og er aktive i politiske prosesser - den rollen er jeg veldig usikker på om Redningsselskapet skal ha. Jeg synes det kler dem veldig dårlig, sier Kjelsrud.
Han har selv jobbet både i politibåt og i Kystvakten, og han har vært med på mange søk og redningsaksjoner. Men Kjelsrud uttrykker liten forståelse for Pedersens argument om at det bør bli lettere å søke etter omkomne.
– Argumentet om lettere søk etter omkomne har hatt stor forståelse blant alle som driver redningstjenestene. Men det kan ikke brukes som et argument, det blir litt morbid, eller makabert. Her har Redningsselskapet tråkket over en grense, sier Kjelsrud. Den erfarne båtmannen er helt klart for et vestpåbud, men han har lite forståelse for måten det er blitt gjennomført på.
– Denne bestemmelsen mener jeg helt klart at man trenger. Det er en oppdragende bestemmelse, som røykeloven. Jeg er for vestpåbudet, men er i mot måten det har skjedd på. Det nye regelverket er dysfunksjonelt og bomma totalt i forhold til intensjonene. Fjern hele bestemmelsen og start på nytt, mener Kjelsrud.