VESTPÅBUD: Siden det ble påbudt med vest våren 2014 har det vært stor diskusjon om nødvendigheten.
Jørn Finsrud
Oppblåsbare vester med mange feil
Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap fant feil på en betydelig andel oppblåsbare redningsvester som de har sjekket.
Til sammen har de sjekke redningsvester fra 18 importører og utsalgssteder. Det er blitt gjort funksjonstester, og til sammen fant de 48 avvik.
LES OGSÅ: Ikke gi barna oppblåsbare vester
TEST: De mest komfortable vestene
Tåler ikke å slenges bort
Flere av tilfelle skyldtes at redningsvestene ikke blåste seg opp. Og for 8 av 18 av vestene feilet rotasjonstesten. Sengeniør i DSB, Steinar Tegneby forteller til NRK at denne testen tilsvarer om vesten eksempelvis blir slengt rundt i en båt, og at gasspatronen løsner. For å teste ut dette blir redningsvestene blir passert i en boks som roterer seks ganger over 25 minutter. De åtte vestene som feiler her ville da altså ikke blåst seg opp når man trenger den.
Det ble også utført en oppblåsningstest, der 4 av 18 vester ikke bestod.
LES OGSÅ: Ingen av vestene snur deg i vannet
Sjekkliste for pølsevest
- Sjekk jevnlig, gjerne før hver gangs bruk, at gasspatronen er ordentlig skrudd fast. Dette gjøres enkelt ved å åpne vesten og skru til patronen for hånd.
- Prøv din egen vest oppblåst i vannet, og sjekk at den passer til deg. Dette kan gjøres ved å skru av utløsermekanismen og blåse opp vesten ved hjelp av munnstykket.
- Bruk alltid medfølgende skrittstropp. -Bytt utløsertablett om den blir våt eller ødelagt eller så ofte som bruksanvisningen sier. Dette vil normalt være med et intervall på 1-2 år. Andre typer utløsermekanismer kan ha lengre intervaller for utskiftninger.
- Gjør deg kjent med bruksanvisningen. Vær sikker på at du vet hvor den manuelle utløseren er. -Oppbevar redningsvesten tørt og i henhold til bruksanvisningen.
- Små barn bør ikke bruke oppblåsbare redningsvester. Barn bør også være svømmedyktige og ha prøvd redningsvesten i vannet.
Kilde: Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap