Motor mot seilbåt: Underveis 

Motor mot seil: – Turen starter når motoren slukkes

Seilere dro på tur i motorbåt, og motorbåt folk seilte. Slik opplevde å være underveis. 

Publisert

Stein Anders Sundby lånte bort sin Nimbus 30S til Axel Nissen-Lie, og Nissen-Lie lånte bort sin X-362 Sport Til Sundby. Med i Nimbusen var Bror Sonne fra SEILmagasinet, og i Seilbåten, Ole Henrik Nissen-Lie og Sigbjørn Larsen fra Båtmagasinet.

Til Håøya

Det var hverken vind eller sol da turen startet fra Asker Seilforening lørdag 20. september, men så skulle vi ikke langt heller. Etter å ha testet tillegging til brygge og bås, som du kan se video av i relaterte artrikler, satte vi kursen sydover.

De i motorbåt var rastløse og ville rask frem slik at helgturen kunne begynne, men seilbåten slo oss der:

– Turen starter når motoren slukkes, mener Stein Anders Sundby, som avslørte at han også var en dreven seiler der han stod og trimmet gennakeren.

BÅTEIERE: Axel Nissen-Lie får låne Nimbus 30S av Stein Anders Sundby, mens Sundby låner X-362 av Nissen-Lie

Aktivitetsplattform eller transportmiddel

En motorbåt er et transportmiddel til en aktivitet, mens en seilbåt er en aktivitetsplattform. Mens seilerne forsøkte å få litt fart i båten, så lagde vi oss lunsj i Nimbusen, mens vi ventet på noen fotomotiver. I seilbåten var de så opptatt av å utnytte vinden at de glemte å spise.

I en seilbåt vil turen underveis by på utfordringer, og for å trives med seiling, må disse utfordringene gi positive opplevelser. I en seilbåt er selve transporten like viktig, eller enda viktigere, enn selve endepunktet.

TUR: Om turen starter når motoren slukkes, så vant seilbåten.
MOTOR: Nimbus 30S bygget i Sverige i 2007.
SEIL: X-362 Sport fra danske X-Yachts, bygget i 2000

Ulikt forbruk

Turen er på åtte nautiske mil og tar 20 minutter med motorbåten, og over en time med seilbåten, enten for motor eller under optimale seilforhold.

Nimbusen har en Volvo Penta D4-300 motor, og er ingen racebåt. Marsjfarten lå på 22 knop, og båten når ikke 30 knop på full gass. På marsjfart drikker motoren rundt 40 liter i timen. Det er rundt 1,8 liter diesel per nautisk mil, eller 14 i løpet av vår tur. 

X-362 Sport gjør 6,5 knop i marsjfart med 30 hk, og er nær 8 knop på full gass og med glatt undervannskrog. I marsjfart bruker båten ca 2,5 liter diesel i timen, ca 3 liter totalt på vår tur. Men, i praksis blir det bare noen desiliter inn og ut av havn når vindkraften utnyttes.

FART: Seilbåten bruker tre ganger så lang tid mot målet for motor. I slike vindforhold tar det evigheter.
FREMME: Motor og seilbåten ved siden av hverandre på Håøya.

Avhengig av været

Vi satt godt beskyttet i motorbåten, og hadde det startet å regne, så kunne vi ha lukket styreposisjonen helt inne med kalesje. Det er komfortabelt. Vannet var helt smult under testen, og under testen forble vi tørre uten å gjøre så. Men, om vi hadde hatt sterk vind imot, ville det vært annerledes.

Nimbus 30S er en båt som har ord på seg for å tåle sjø godt. Motorbåten må ha 20 knops fart for å plane. Mellom syv til 20 knop er en hastighet hvor Nimbusen ikke fungerer godt. Om vi hadde møtt grov mot sjø, måtte vi ha satt ned farten, og dermed fått en ubehagelig tur. Cockpiten i en seilbåt gir mindre beskyttelse, men en seilbåt tåler dårlig vær langt bedre. Kjølen gir båten tyngde og stabilitet, og seilene demper bevegelsene.

Bruksområdet for båtene er også totalt forskjellig. Seilbåten brukt i test har blitt brukt hele året, og seilt ca 1500 nm i løpet av sesongen. Motorbåten brukes mest til turer på Østlandet, og Stein Anders anslår at det ble syv overnattingsdøgn i inneværende sesong.

.

.