SPEIL: Noe av det vakreste som finnes er når havet ligger der som et sølvblankt speil rundt oss. Når det er bare oss, havet og himmelen.
SPEIL: Noe av det vakreste som finnes er når havet ligger der som et sølvblankt speil rundt oss. Når det er bare oss, havet og himmelen.

Skråblikk fra «Proud Mary»: – Bølger

Bølger. Jeg kan sitte og se på bølger i timevis. En uendelighet av bevegelser, små krusninger som gir hvilepuls og lave skuldre. Om og om igjen, late dønninger, lyden av ro og harmoni.

Publisert

Bølger opptrer i så mange former og fasonger. Skal man ferdes på sjøen er det viktig å spille på lag med naturen. Vinden og bølgene bestemmer hvordan dagen, og ikke minst natta, vil bli. Vi må tilpasse oss og planlegge klokt. Å sitte trygt på land og observere store bølger er flott og ganske imponerende. Men befinner du deg ute på sjøen er opplevelsen mer intens. Bølger kan være varsomme og snille, da kommer de trillende mot meg som om de vil omfavne sommerdagen og gjøre den komplett. Da er livet godt å leve. Så forandrer vinden retning og det blåser opp. Da endrer bølgene karakter, de smeller inn i båtsiden, det klukker og slår. Bølgene blir større og kraftigere, de kaster seg inn mot land med harde smell. Hisset opp av vinden som plutselig har snudd, og som blåser seg opp og utfordrer både natur og mennesker. 

Yr er god å ha

Da gjelder det å ha fortøyd ordentlig, å ha fulgt med på vind og bølgevarsel. Nettsiden til yr.no er god å ha. Velg sted, og gå inn på fanen hav og kyst. Vår erfaring er at disse varslene nesten alltid stemmer. Windy har også tilsvarende varsler. Våre båtturer blir ofte planlagt ut fra vind og bølgevarsel. Vi orker ikke å ha det for ubehagelig, og ikke minst vil vi ferdes trygt på sjøen. Når vi er utaskjærs er møtet med bølgene annerledes enn når vi ligger fortøyd. Er det motsjø kan det være strabasiøst. Bølgene er harde og sinte, og er det litt bølgehøyde kan du se at de løfter seg opp, før de kaster seg mot båten og spruter saltvann over hele fartøyet. Med en god plan og en båt som tåler sjø går det jo greit, men det er alltid godt når vi kommer innaskjærs igjen og bølgene roer seg. 

Skal vi på lengre turer prøver vi å kjøre lange strekk i starten av turen, og så kan vi pusle hjemover med god tid til å tilpasse oss vær og vind.

Bølgene er «sjefen»

Når bølgene kommer bakfra, er opplevelsen på sjøen veldig annerledes. Ved litt sjø blir du løftet høyt opp, og så blir båten med ned i en bølgedal. Høyt opp, og langt ned. Jeg liker å kjøre i medsjø, det er spennende og litt skummelt på en gang. Men alt handler jo om en dyktig skipper og en båt som tåler sjø. Samt god planlegging i forkant, slik at ingenting slenger rundt inne i båten. Jeg sjekker alltid at alle skuffeknappene står i låsestilling før vi kaster fortøyningene. En skuff full av bestikk som smeller opp og igjen i uendelig lang tid er veldig stressende! For når du er utpå er det bølgene som er sjefen, vi må tilpasse oss, å fyke rundt i båten for å lukke skuffer kan du bare glemme. Er det sidesjø kan det bli både slitsomt og ubehagelig, med brå bevegelser og røsking i båten. Vi unngår å være utpå i dårlig vær hvis det er mulig. Skal vi på lengre turer prøver vi å kjøre lange strekk i starten av turen, og så kan vi pusle hjemover med god tid til å tilpasse oss vær og vind.

Er en del av noe stort og mektig

Jeg husker at jeg for mange år siden var med på et spennende radioreportasjekurs i NRK. Vi fikk i oppgave å lage en lydmontasje som fikk frem det som ga oss mest ro. Min NRK-kollega fra Sørlandet spilte av lydklipp av store bølger som slo mot klippene. For ham var dette den optimale følelsen av ro og harmoni. Jeg fikk høy puls og ble stresset bare av å høre lyden. Følte jeg skulle drukne. Noen år senere traff jeg skipperen i mitt liv, jeg ble kjent med livet på sjøen, og ble venn med bølgene. Nå er lyden av bølger noe jeg kan nyte. Men noe av det vakreste som finnes er når havet ligger der som et sølvblankt speil rundt oss. Når det er bare oss, havet og himmelen. Da føler jeg meg bitteliten, jeg føler at jeg er del av noe stort og mektig. Naturen er fantastisk. 

.