Nå kan flere drive sjøvettopplæring
Sjøfartsdirektoratet gir et begrenset unntak fra regelverket for de som driver med sjøvettopplæring i regi av barnehager, skoler eller lag og foreninger.
Båtliv skrev i fjor om barnehage i Lillesand som måtte stoppe sine aktiviteter med sjekta, som følge av lovverket. Aktiviteten ble regnet som næringsvirksomhet, og derfor var det også et krav at de ansatte måtte ha fritidsbåtskippersertifikat. Barnehagen fikk avslag fra Sjøfartsdirektoratet da de søkte om dispensasjon til å brukte sjekta som har en maksfart på seks knop. I tillegg er det flere saker som har engasjert rundt i landet, der skoler og barnehager ikke har fått lov til å bruke båten til undervisning, som følge av regelverket.
Jobber med ny forskrift
Nå er det endringer i lovverket på vei, men på grunn av mange høringssvar vil det ta tid å fastsette nytt regelverk for fartøy som fører 12 eller færre passasjerer. Sjøfartsdirektoratet gir derfor et begrenset unntak fra regelverket for de som driver med sjøvettopplæring i regi av barnehager, skoler eller lag og foreninger.
I en pressemelding skriver Sjøfartsdirektoratet at de for tiden arbeider med en ny forskrift for fartøy som fører 12 passasjerer eller færre.
– Det er stort engasjement rundt disse endringene, noe som antall høringsinnspill til forslagene viser. Direktoratet får ikke fastsatt forskriften i inneværende sesong, skriver kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i en pressemelding.
Maks ti knop
Inntil nytt regelverk trer i kraft kan barnehager, skoler og leirskoler derfor fortsette sine aktiviteter knyttet til sjøvett og opplæring som før, uten at det er nødvendig å søke om dispensasjon. Aktørene må da følge reglene som gjelder for fritidsfartøy. I tillegg anbefaler Sjøfartsdirektoratet at aktørene også oppfyller følgende:
• Fartøyet opererer i maksimum ti knop
• Fører av fartøyet har båtførerprøven
• Det er god mobildekning i området og mobiltelefonen oppbevares i vanntett futteral
• Alle om bord er iført egnet flyteutstyr under hele seilasen
• Fartøyet har om bord en innretning som gjør det mulig å plukke opp en person fra vannet.