-Litt flaut, er det ikke?
Det er dessverre båtfolket selv som må ta mye av skylden for etterlatt søppel i skjærgården. Slik så det ut på naturperlen Stauper etter at båtfolket hadde forlatt øya søndag.
Avdelingsleder Eivind Nervik i Sandefjord komme er ingen sur gammel gubbe, men han rister – veldig forståelig - oppgitt på hodet over hva båtfolket kan etterlate seg etter en fin helg med godvær ute i sommerparadiset. Han er båtmann selv og vet at sjøen er en viktig arena for ferie og fritid.
«Sånn kan vi ikke ha det»
-Men sånn som dette kan vi ikke ha det, sier han og viser hva karene i Skjærgårdstjenesten måtte rydde opp i ute på Stauper, de flotte holmene og små glattskurte svabergene midt i Tønsbergfjorden, mellom Tjøme i Færder og Østerøya i Sandefjord.
-Litt flaut, er det ikke? Spør han og undrer seg over at folk i båt ikke evner å se at måker og vind raskt og brutalt griper tak i alt det som plasseres på utsiden av de oppsatte søppelkassene.
-Når det er fullt i kassene, så bør du forstå at det er viktig å ta restene med hjem igjen og ikke tro at hensatte søppelposer forblir pent stående på utsiden av de fulle dunkene særlig lenge, sier han til Båtmagasinet.
Bare tid til søppeltømming
-Det er jo ikke vanskelig å forstå hva som skjer, men det er akkurat det som skjer. Etter at måker og vind har forsynt seg grådig, må skjærgårdstjenesten bruke tid, krefter og penger på å plukke søppel over store områder. Hver tirsdag og fredag. De driver utelukkende med søppeltømming i sommersesongen. Det blir ikke tid til annet, for avfall skal hentes fra alle de store sjønære områdene som ikke er tilgjengelig med bil.
Det skulle ikke være nødvendig å måtte rydde etter båtfolket, sier avdelingslederen.
Men det har tydeligvis ikke alle på sjøen fått med seg, undres vi. Det er nemlig båtfolk, eller folk i båt, som mener søppeltømmingen må skje oftere og at renholdet er kommunens ansvar. Tja, men hva med å hjelpe til litt selv også?