Drømmesommer i vente - eller ikke?
«Vi spår ikke været, vi melder været noen dager frem», sa en kjent meteorolog engang. OK, meteorologen melder om mye dårlig vær de neste ti dagene, men hva sier klimaforskeren om det langsiktige båtværet i juli og august. Har han gode nyheter?
Båtfolk som la ut på ferieturen fra Oslo i begynnelsen av denne uken fikk en våt og kanskje uventet spektakulær start på ferien, med styrtregn og en buldrende himmel med blitzlys, i hvert fall i områder helt ned til Sandefjord. Statsmeteorolog Iselin Skjervagen kan imidlertid trøste med at været fremover er bedre enn det, men fortsatt «mye» vær.
-Tirsdag og onsdag er fin for hele Sør-Norge og lite vind. Litt frisk bris fra nord i Trøndelag, men ellers rolig, men dessverre blir det verre rundt Oslofjorden mot Sandefjord torsdag. Dagen starter fint, men utover ettermiddagen kommer det en del nedbør med regn fra kysten av øvre del av Telemark mot Moss og Oslo. Fredagen blir det nok mer dårlig vær med nedbør. Altså en blanding av nedbør og rufsete vær. Ikke så mye vind, det er en trøst, sier hun.
Værvinneren denne ukener nok Vestlandet og Nord Norge. Først med mye sol og varmt, men mot slutten av uken endel nedbør.
Hva med juli og august?
Men vi er mer interessert i det store bildet, ferieværet fremover. Båtmagasinet har forsøkt å fritte ut folk på meteorologiske som jobber med den slags prognoser, men de vegrer seg for å si noe.
Så da må vi lete frem annen ekspertise. Den fant vi hos Erik Kolstad i Norce. Klimaforskeren er trolig den som kan si mest om været både for feriemåneden juli og august gjennom sine Climate Futures prognoser.
-Ta juli først, Kolstad:
-Det ser sånn halvbra ut, juli. Det kommer endel nedbør, ser det ut til. Varmere enn normalt sammenlignet med de siste 30 årene blir det også, men foreløpig er det ingenting som tyder på noen kjempesommer, tilsvarende den vi hadde i 2018, dessverre.
-Juli ser foreløpig våtere ut enn det som er vanlig i juli, men kanskje blir det litt fint i perioder. Totalt sett kommer det nok mer nedbør enn normalt, sier han og legger til:
-Selv om det ikke er noen god nyhet for båtfolket, så er det nok andre som applauderer. For samfunnet er det gode nyheter. Det ser ut til å bli litt varmere enn normalt, særlig i nord.
Et lite halmstrå
-Kanskje vi skal flytte ferien vår til august, da, Dagbladet har mer tro på august?
-Tja. Det er nok litt for stor usikkerhet i disse varslene til å ta sånne grep. Prognosene våre er ment til å gi informasjon til folk som skal ta avgjørelser hvor usikkerhet er et element, som kraftbransjen, forsikring, bønder og slike. Dette er ment som en tilleggsinformasjon til all annen informasjon de kan bygge på, ikke ment å gi råd om når folk bør tar ferie, men det er klart at folk gjør jo det likevel.
-Men august ser bedre ut?
-Ja, så inntil nylig ut til at det skulle bli ganske varmt, men nå har det justert seg litt, men ikke noe sånn at man må vente med ferien til august. Det er altfor svake signaler til det. Jeg sa til Dagbladet at august foreløpig ser bedre ut, men det er veldig langt frem da. Mye kan forandre seg.
Vårt beste kort
-Usikkerheten så langt frem er veldig høy, så vi er forsiktig, men vi velger å gjøre prognoser likevel. Vi er ganske tydelig at man ikke bør planlegge noe som er økonomisk viktig ut ifra disse varslene, sier Kolstad.
Men Kolstad er vårt beste kort, mener Båtmagasinet, som vil ha godt båtvær. I tillegg til å være forsker ved NORCE Klima er han tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning og medlem av ledergruppen i Norsk senter for bærekraftig klimatilpasning. Han forsker hovedsakelig på sesongvarsling, samt på effektene av klimaendringer og løsninger på utfordringer knyttet til klimarisiko.
Han kan altså ikke garantere sommerværet, men han er mer sikker på at varmerekordene i landet står for fall fremover.
-Det ser ut til å bli litt varmere enn normalt, særlig i nord. Men det er ikke så oppsiktsvekkende, siden vi er midt i en kraftig oppvarmingsperiode på grunn av den globale oppvarmingen. Fra år til år øker sannsynligheten for at det blir varmere, sier han.