Heier på broren
Koggregattaen fikk starte da stupingen var over..
Heier på broren
Den tradisjonelle koggregattaen måtte vente til stuperne var feridig.
12.000 fremmmøtte totalt. Mange i egen båt.
Vill jubel da Magnus Vigeland intok plattformen.
Inn for landing foran båtfolket.
Heier på broren
Heier på broren
Pål Vedner kjørte oss ut til pressebåten med Solvik-snekke nr én.
Petter Northug og Karina Hillekim flankerer Magnus Vigeland.
Jubel.
Heier på broren
Magnus klar for stup.

Heier på broren

– Kom igjen! roper Maria Dehli Vigeland (21) ved siden av oss og holder opp en selvlaget fane med «Magnus el vikingo», mens speakeren måtte be båtfolket tie stille.

Publisert Sist oppdatert

HEIER: Maria Dehli Vigeland (21) heier på broren Magnus. Selv har hun hoppet fra 18 meter. Alle foto: Linn og Ørjan Krogh Hansen.

Kragerø;

Med en blandning av nervøsitet og entusiasme venter hun og 12.0000 andre på at Magnus Dehli Vigeland (31) skal kaste seg utfor stupet. Hun vet at broren har gjort dette gaugevis av ganger før, men er likevel litt nervøs.

– Han kan dette. Men det er jo høyt, så man vet jo aldri... smiler den blide jente ved siden av oss om bord i «Gamle Kragerø». Hun og vennen Simen har benket seg til på livbåten til den gamle fergen, og nå er det like før Marias bror skal ut på plattformen.

Når Norges eneste deltaker inntar plattformen 27 meter over vannflaten stiger jubelen fra folkehavet så høyt at speakeren må be båtfolket nedenfor om å tie stille.

– Dere må juble som bare det, men vær så snille og vent til stuperne har landet. De kreves full konsentrasjon hele veien ned og de hører godt at dere jubler selv om de holder 90-100 km i timen, understrekes det fra høytalerne oppå fjellet. To ganger må speakeren gjenta dette før det jublende båtfolket for fullt skjønner alvoret og holder stilt.

– Bra nedslag, roper Maria når broren er trygt nede etter et flott gjennomført stunt.

– Det er gøy når han stuper så bra, men det fine er at han er like blid uansett, sier en tydelig stolt lillesøster, som selv har hoppet fra 18 meter. På samme måte som broren har hun stupt aktivt i Bærum stupklubb tidligere.

Høyt i Kragerø

27 meter er høyt. Også for Magnus Dehli Vigeland og de andre 12 mer eller mindre profesjonelle klippestuperne som har inntatt Kragerø for helgen. Vanlig klippestupingshøyde er mellom 20 og 27, så Kragerø-plattformen er med andre ord i øvre sjiktet.

Alle de 13 er tidligere aktive stupere, men mange har ikke begynt sin klippestupingkarriere før i voksen alder. Eldstemann er 46 år, mens yngstemann på 26 fortsatt stuper aktivt hjemme i Storbritannia. Det er også sistnevnte, Gary Hunt, som går av med seieren etter de to innledende rundene og den avsluttende finalen.

Kragerø på kartet

Konkurransen er den andre i sommerens seks klippestupekonkurranser, som avlutter på Hawaii til høsten. For Kragerø er det derfor et av de største arrangementene som har vært holdt i byen, men et stort oppmøte av innflydde internasjonale pressefolk og fototeam. Med sol fra skyfri himmel kunne telemarksbyen neppe fått vist seg fra en bedre side denne dagen.

I klyngen med båter var det flere som tok seg tid til et bad i finværet. Andre slet med tau som havnet i propellene mellom båtene som var bundet sammen for å ligge mest mulig stille.

– Den største forskjellen mellom klippestuping og vanlig stuping er at man må lære å lande med beina først. Hodet og skuldre tåler jo ikke å treffe vannet fra slike høyder, forteller  Magnus Dehli Vigeland.  Han innrømmer at han synes selv ti meter'n på Frognerbadet er litt i høyeste laget for å lande med hodet først.

– Ikke ekstremidrett

Man skulle kanskje tro at stuperne ville trene mest mulig fra den høyden de skal stupe. Men nei.

– Vi har hatt to stup dagene før, og det holder, ler Magnus. Han forteller at de fleste kun trener fra ti-meter'n til vanlig, så det er kun når de konkurrerer fra klipper at de stuper fra slike høyder. Likevel, - den 31 år gamle matematikeren som jobber som geneforsker ved Ullevål sykehus påstår at han ikke driver med ekstrem-idrett.

– Nei, jeg vet at noen sier det, men jeg ville aldri ha kaset meg ut fra en klippe hvis jeg ikke følte at jeg behersket dette, understreket han. For så å fortelle om den gangen han ble blåst overende fra håndstående rett før han skulle slippe taket.

– Vel, ikke farlig sa du??

– hehe, jeg har vel hatt noen unkontrollerte stup når det har blås mye, men de fleste har vært kontrollerte, bedyrer Magnus, og legger til at han aldri har slått seg skikkelig.

Les mer om arrangementet, resultatene og stuperne her.

Utsatt koggregatta

Den tradisjonelle motorkogg-regattaen som har vært arrangert de siste årene måtte i år pent vente til stuperne og tilskuerbåtene hadde gjort seg ferdige og sjøen igjen var åpen for fri ferdsel. Det la så absolutt ikke noen demper på stemningen, og rundt klokken fire gikk kanon-startskuddet fra  Gunnarsholmen for de pyntede trekoggene.