Bygger miljø for morgendagens båtfolk
Ikke alle unge finner seg til rette i en klubb eller lag som driver organisert idrett. Heller ikke er det mange tilbud til barn og unge som vil lære mer om praktisk båtbruk, motorvedlikehold og godt sjømannskap. Den nye fritidsklubben «Ung på Fjorden» i Sandefjord skal bøte på det.
Mange foreldre har vel følt på en viss usikkerhet når poden legger av gårde i sin første jolle. Hvor mye kan han egentlig? Hva om motoren stopper? Har han nok respekt for sjølivet? Joda, det går jo som regel bra, de unge lærer hele tiden, tenker vi.
Møteplass for båtglad ungdom
-Ideen vår til klubben «Ung på Fjorden», som vi håper skal vokse og formalisere seg til noe mer, bygger på akkurat det, få de unge entusiastene inn i litt mer organiserte rammer, inn i et miljø hvor de kan møtes, få grunnlegges kunnskap, bygge vennskap og hjelpe hverandre praktisk med båt og motor, sier en av ildsjelene bak tiltaket, Kjell Atle Kjønnø i Sandefjord. Han har vært leder i Sandefjord Røde Kors og har i mange år vært skipper på Røde Kors-båten i distriktet.
-Har trukket meg litt tilbake fra det, så nå vil jeg gjerne være med på å skape et miljø for unge som er opptatt av båt- og sjølivet, sier han til Båtmagasinet. Sandefjord Røde Kors er en samarbeidspartner i prosjektet.
Klubbdag hver onsdag
Hver onsdag samles 10 unge mellom 13 og 16 år i en verkstedskjeller på en gård i Raveien for tre timer med båt. Her er 16 år gamle Julian Angell og Tor Magne Kokvold (42) «arbeidsledere» under oppussingen av en liten skjærgårdsjeep. De deler gladelig av sin båt- og motorkunnskap med ungdommen og Kjell Atle samler gjengen i «klasserommet» en halv time i løpet av kvelden. Da er det teorien til Båtførerprøven som står på planen.
Action i trygge rammer
-Og nå som båtsesongen er i gang, satser vi på praktisk bruk av båt. Noen av ungdommene har egne båter, men det er ingen forutsetning for å være med her. Vi skal kjøre båt, både med motor og seil, vannski, padle, vi skal lære førstehjelp, plukke plast og stillehavsøsters, fly drone, overnatte i skjærgården, kort og godt gjøre alt som hører båt- og sjølivet til, sier Kjell Atle.
-Mottoet vårt et å skape action, ha lek og moro, skape mestring, alt dette i trygge rammer og med miljø og bærekraft som viktige innslag, sier han og legger til:
-Kanskje det viktigste, vi skal bidra til god psykisk helse, ha de gode samtalene, vise respekt for hverandre og samtidig oppleve båtlivets gleder sammen, sier han.
Klubben er helt nystartet og trenger det meste. Ildsjelene håper både kommune og næringsliv ser verdien av arbeidet og vil bidra med det meste en klubb trenger.
-Og flere ungdommer er velkommen til oss, sier han.