NYBYGG: Dåp for nybygd Hvalerskøyte på Spjerøy.
NYBYGG: Dåp for nybygd Hvaler-skøyte på Spjerøy.

Ny Hvaler-skøyte sjøsatt

Det er 120 år siden sist det ble bygget en Hvaler-skøyte på Hvaler. Nå har det skjedd igjen. Se video.

Publisert

Det sies at Colin Archer studerte Hvaler-skøyta på Hvaler før han tegnet sine berømte redningsskøyter av Colin Archer klassen. Losskøytene på Hvaler var også inspirert av losbåtene i Sverige, for eksempel fra Kosterøyene. Båtene ble utviklet av losene selv på lokale trebåtbyggerier som Brødrene Olsens båtbyggeri på Kjellvika i Hvaler.

– Hvaler-skøyta var opprinnelig bygget som ei losskøyte, forteller tidligere Hvaler-ordfører Paul Henriksen til Båtmagasinet. Det er 120 år siden sist det ble bygget en Hvaler-skøyte på Hvaler. Nå har det skjedd igjen, takket være den driftige gjengen i Hvaler Kulturvernforening. 

– Den nybygde Hvaler-skøyta er bygget på Spjerøy under ledelse av båtbyggerne Gunnar Eljarn fra Kvaløya i Troms og Andreas Pagander fra Isegran Fartøyvernsenter, med støtte fra DNB Sparebankstiftelsen og Riksantikvaren, forteller Henriksen. Skøyta er 31 fot lang og 4 meter bred.

– Dette var opprinnelig losbåter, og når losen gikk ut var det som regel sønnen eller losgutten som tok skøyta til lands igjen etter at faren, losen, var gått ombord i skipet han skulle lose. Dessverre skjedde det da også mange forlis i storm og dårlig vær. Min olderfar og hans sønn mistet livet på sjøen under et slikt losoppdrag, forteller Henriksen.

SE VIDEO: