DE TRE TRUBADURER: Fra venstre Norsk og Nordisk mester i trekkspill Sigmund Dehli, stemmen fra Nitimen Gunnar GP Pedersen og kystens poet Louis Jacoby.
DE TRE TRUBADURER: Fra venstre Norsk og Nordisk mester i trekkspill Sigmund Dehli, stemmen fra Nitimen Gunnar GP Pedersen og kystens poet Louis Jacoby.

– Riv gårsdagen av din kalender, høsten blir til i september, bruk sommeren nå mens du kan

Hva skjer hvis vi inviterer med tre av Norges fremste trubadurer på sommertokt med Strømsø Electric Folkboat fra Stavern til Tønsberg? Se video og nyt!

Publisert Sist oppdatert

På kaia i Stavern lå båten og duppet i sommerdagen. En smilende Ståle Sørensen fra Strømsø Boat tok oss i mot. Solbåten skulle være vårt hjem de neste dagene. Målsettingen var å sjekke hvordan det var å dra på båttur med en båt med solen som drivkraft? Ville den lade? Ville den gå? Vile det bli en hyggelig sommertur slik vi håpet på? La det være sagt med en gang; Strømsø Electric Folkbåt innfridde alle forventninger og vel så det. Vi glemte snart både tid og sted og lading og solceller.og gav oss heller sommeren i vold på en båttur og et sommertokt som ble akkurat så fint og stemningsfullt som vi hadde drømt om og litt til. Se video:

I Ula ble vi tatt i mot av gjestfrie Louis Jacoby og kona Kristin som hadde laget verdens beste pizza til oss. Lykke! Det ble servert nydelig, kald hvitvin til, og gutta kvitterte med stemningsfull musikk og sang, så rørende at  tårene rant i sommerkvelden. Louis synger sin vise Svaberg og en stubb av farens vise om Ula.

SOLOPPGANG
SOLOPPGANG

Musikerne syntes det var vel tidlig å bli purret opp klokken fem av kapteinen, men når makrellen nappet var det fort glemt. I hildringstimen er det godt og seile! Havet gir en ro og en følelse av frihet som ikke er den samme på land.

MED SOLENS KRAFT kom vi fint og utslippsfritt fram fra Stavern til Tønsberg på årets sommertokt med båtmagasinet.
MED SOLENS KRAFT kom vi fint og utslippsfritt fram fra Stavern til Tønsberg på årets sommertokt med Båtmagasinet.

Så var det båten. Hovedinnvendingen er at den går for sakte. Rundt fem knop som cruisefart over lengre strekninger har vi ikke tid til i vår oppjagede verden. I alle fall må du elske å seile, og seile sa seint det går an, for turen tar slutt, når båten legger til land. Men ikke alle vil kunne stemme i med Odd Børretzen. Ladingen er null problem. Vi hadde 100 prosent da vi gikk ut fra Stavern. Båten var stort sett i gang fra morgen til kveld. Den lader både underveis, og mens den ligger stille. Da vi nådde Tønsberg viste måleren fortsatt 84 prosent. 

Solen har kommet for å bli

Båten fungerer stort sett greit, men det er en prototype, og noen småplukk er det. Bordet som skal nedfelles og bli til seng, er uvanlig kronglete. Det er riktig nok en reklamasjon fra produsenten, for å måtte fram med drillen hver gang du skal legge deg, vil du ikke. Taket inneholder solpanelet. En genial konstruksjon, men taket er dratt over ombordstigningen akter i båten, slik at du må huske på det hver gang, så du ikke dunker oppi med hodet. En polstring på kanten, eller aller helst en innsving på taket, så er problemet ute av verden. Manøvreringen av båten er intuitiv og uproblematisk. En regulator til hver motor gir en svingradius på femøren. Med baugpropell blir den fullkommen og enda enklere å legge til med. For det er en viss tyngde og godt vindfang i båten, så du skal vite hva du gjør når du skal til og fra kai. Putene er komfortable både til å ligge på og sitte i. Det kunne også vært en styreposisjon ute. Døren må i alle fall kunne festes bedre, slik at den kan stå åpen under fart. Et par koppholdere akter for tørste fiskere hadde gjort seg. Det samme hadde større kjøleskap og kanskje med en liten fryser til noen makrellfileter. En komfyr med platen felt ned i benken er det god plass til og må monteres i kommende utgave. Å rote med gassbluss og stormkjøkken til matlaging er ikke en så flott båt verdig. Vi er helt sikre på at soleenergi er fremtiden. Vi er mektig imponerte over hva Strømsø har fått til og utviklet. Båtmagasinet sier takk for turen og slår fast at solen har kommet for å bli!

OG MAKRELLEN? Jo, den smakte fortreffelig!
OG MAKRELLEN? Jo, den smakte fortreffelig!