Millioner til fartøyvern i Norge
I 2022 får de norske fartøyvernsentrene og andre aktører 18,7 millioner kroner i tilskudd. Pengene skal blant annet gå til forsking, rådgiving, nødhavn og formidling.
- Tilskuddene går til å ivareta og videreføre kunnskap om håndverk knyttet til vernede og fredede fartøy, seier riksantikvar Hanna Geiran.
Tilskuddet fordeles over statsbudsjettet på posten «Fagutvikling i fartøyvernet». Ordningen skal bidra å skape solide fagmiljøer, samt å bedre samarbeidet mellom de nasjonale fartøyvernsentrene og andre aktører.
Unik kompetanse
- Fartøyvernet er avhengig av kunnskapen til fartøyvernsentrene. De tre sentrene i Norge har alle unik kompetanse. Sammen med det frivillige engasjementet for fartøyvern, bidrar sentrene til at de vernede skipene vi har i Norge kan restaureres og settes i stand, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Årets tilskuddspost er 900 000 kroner mindre enn fjorårets. Riksantikvaren har likevel en større pott til fordeling, som følge av overførte restmidler fra de siste to årene.
Hva går tilskuddene til?
De nasjonale fartøyvernsentrene, og aktører med relevant kompetanse, kan motta penger til:
- Innsamling av kunnskap, forsking og dokumentasjon.
- Rådgiving og målrettet kunnskapsdeling.
- Nødhavn, midlertidig sikring for fartøy som er fredet eller vernet.
- Formidling av materialer og deler til antikvarisk istandsettingsarbeid.
Årets tildeling
I tillegg til søknadene fra de tre fartøyvernsentrene på til sammen 32 millioner kroner, har riksantikvaren fått søknader fra ni andre aktører på til sammen to millioner kroner. Tilskuddsposten, med restmidler, dekker 53 % av den totale søknadssummen for 2022.
Fartøyvernsentrene og andre aktørene gjør en viktig jobb med å dokumentere historiske fartøy, håndverksteknikker og tradisjonell praktisering av håndverk.
Viktige prioriteringer i 2022
Det er viktig med et godt, og koordinert, samarbeid – både for sentrene seg imellom, og med fylkeskommunene og Sametinget. Ved årets tildeling er det derfor lagt særlig vekt på samarbeidet mellom fartøyvernsentrene og utarbeiding av grunnlagsdokumentasjon på bestilling fra fylkene.
Endrede søknadskriterier
-I 2021 ble det også åpnet for at andre aktører enn fartøyvernsentrene kunne motta tilskudd fra denne posten. I 2022 ser vi en økning i antall søknader, som er positivt. Fartøyvern treng flere aktører, og søknadene de andre aktørene har levert for 2022 er av god kvalitet, sett i lys av at søkerne har relativt fersk erfaring med tilskuddsposten, sier riksantikvaren.
Riksantikvaren har i 2022 prioritert seminar og kurs som bidrag til fagutvikling og deling av kunnskap i fartøyvernet hos disse aktørene. Blant søknadene som er innvilga er blant anna forsking og dokumentasjon ved bygging av Hvalerskøyter, motorkurs og seminar om tæringsproblematikk.