Hardanger Trebåtfestival i gang
58 båter er påmeldt til årets festival. Se om du finner noen kjente. Vi har tatt en prat med festivalgeneral Geir Madsen som har vært med helt siden starten og som i år er med for 24. gang.
Den ene trebåten etter den andre kom dampende inn Hardangerfjorden med Folgefonna i bakgrunnen for å delta på årets trebåtfestival som er den 24 i rekken. Trebåtfolket har en egen kultur, men her er islendere og rullings, så vel som finslipen Oslo 3 dialekt og marineunifomer og se og høre fra dekk og styrhus. Ja, til og med en svenske hvis bestefar hadde vært prest i Ulvik hadde forvillet seg helt fra Stockholm med den vakre båten sin Cris Craften "Hjördis" for å delta på Hardanger Trebåtfestival. Så heretter blir det Hardanger International Wooden Boat Festival.
Felles for dem alle er en dedikert lidenskap for trebåter, vakre linjer og kulturhistorie. Ofte er trebåtfolket svært bevisste sine kystkulturtradisjoner, byggeår, maskinkraft og båtens historie og bruk. Det er også nettopp dette som gjør trebåtmiljøet så spennende og fascinerende. Lik det eller ikke, men trebåter har ofte en langt mer spennende historie og kulturhistorisk betydning enn plast og glassfiber.
Her er for eksempel MY "Faun" den flotte motorlystyachten til Norges første statsminister i et selvstendig Norge (1905-1907) Cristian Michelsen, med hjemmehavn ved Gamlehuagen i Bergen hvis plysjsalonger og hattehyller og blankpolert messing er like flott og velholdt den dag i dag takket være vennelaget som står for driften av det vakre klenodiet. Kong Harald og dronning Sonja ankom staselig i Faun til Gamlehaugen da de deltok ved frigjøringsjubileet.
Den vakre seilbåten Jenny som er en av deltakerne på festivalen har seilt verden rundt tre ganger og har 75.000 nautiske mil i sjøen. Eieren selv har bygget hele innredningen og rigget båten. Interiøret er holdt i kirsebærtre. Hele båten er en estetisk nytelse av de sjeldne.
Jakteskipper Andreas Mørch alias sildakongen er hjertelig til stede med sin "Mathilde." KNM "Hitra" en av Norges tre marineskip som Norge fikk fra USA og som gikk i Shetlandsfarten under krigen er flott ivaretatt av Fartøyvernsenteret og Haakonsvern. Her er fiskeskøyter fra Langesund, Colin Archere med redningsskøytetjeneste, ærverdige seilskuter, fraktebåter, lystyachter, plattgattere fra Furuholmen og motorracere i skjønn forbrødring.
Praten går ut i de sene nattetimer om hamp og linolje, havner og jenter (det er en overvekt av menn, men også flere kvinnelige skippere å se etterhvert). En kaffeskvett og en velfortjent ankerdram etter endt seilas og latterkulene sitter løst.