FISKEDØDAREN Oslofjordens friluftsråd krever forbud mot fiske fra fritidsbåt i Oslofjorden, sier Espen Søilen.
FISKEDØDAREN Oslofjordens friluftsråd krever forbud mot fiske fra fritidsbåt i Oslofjorden, sier Espen Søilen.

Vil forby fiske fra fritidsbåt

– Et totalforbud i klart definerte områder er enklere å håndheve og enklere å kommunisere, sier Espen Søilen i Oslofjordens friluftsråd. Rådet krever at regjeringen freder fisken i deler av Oslofjorden.

Publisert Sist oppdatert

Det er over 400.000 fritidsbåter i Oslofjorden og hundrevis fisker fra land daglig, påpeker Søilen. Undersøkelser Fiskeridirektoratet har foretatt, viser mye ulovlig fiske i fjorden, også i gyteområder for torsken, hvor alt fritidsfiske er forbudt mellom januar og mai. Så lenge fiske er tillat på noen arter, vil det uunngåelig også bli fanget torsk som er fredet. Samtidig er det nærmest umulig med en effektiv kontroll. Et totalforbud i klart definerte områder, er mye enklere å håndheve og også betydelig enkelt å kommunisere. Ved et totalt fiskeforbud vil ogsåselvjustisen blant folk flest være en viktig kontrollerende faktor. Bare slik kan vi få tilbake torsk og annen torskefisk, slik at vi i fremtiden igjen kan glede oss over torskefisket i Oslofjorden.

– Regjeringen har sviktet Oslofjorden

Oslofjordens Friluftsråd mener at regjeringen så langt har sviktet når det gjelder tiltak for fisken i Oslofjorden. Det mangler ikke på fagre løfter: I Hurdalsplattformen står det regjeringen skal «sikre en bærekraftig forvaltning av fiskeriressursene i Oslofjorden og Skagerrak.» I vinter skrev klima- og miljøministeren i brev til kommunene, at regjeringen skal «vurdere sterkere tiltak på fiskerisiden, både for yrkes- og fritidsfiskere. Dette for å bevare kysttorsken og et velfungerende økosystem.» Statsminister Støre uttalte til VG tidligere i sommer at «vi må se på andre tiltak for å slå ring om fiskebestanden. Dette kommer til å bli kontroversielt, men jeg tror vi må diskutere både yrkesfiske og fritidsfiske».

 Hittil har regjeringen bevilget rause tilskudd til omlegging innenfor landbruket og brukt utestemme overfor kommunene når det gjelder nitrogenrensing. Nå foreligger det et konkret forslag til tiltak fra regjeringens eget fagorgan, godt forankret i forskningsmiljøene. Oslofjordens Friluftsråd forventer derfor at regjeringen raskt følger opp med nødvendige tiltak.